Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στην Αθήνα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι



Τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι υποδέχεται σήμερα στην  Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι τα δημοσιονομικά προγράμματα των δύο χωρών και η ανάγκη οι χώρες που βρίσκονται σε αυτά, να αυξήσουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμπληρωθούν με αναπτυξιακές πολιτικές.

Η μακροχρόνια λιτότητα στις δύο χώρες απειλεί την  κοινωνική συνοχή και γι αυτό θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί πια μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη παράλληλα με προγράμματα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ο κ. Σαμαράς αναμένει στήριξη από τον κ. Κένι και στο θέμα της φορολογίας καθώς η Ιρλανδία πέτυχε να αποφύγει παρά το δικό της μνημόνιο την υψηλή φορολογία. Ως εκ τούτου αναμένει στήριξη και στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση με δεδομένο ότι και η Ιρλανδία κινήθηκε στη γραμμή πλήρους εφαρμογής του μνημονίου, αλλά αντιτάχθηκε σθεναρά στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιτυχία της Ιρλανδίας, που αναμένεται να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2013, θα επιταχύνει τις εξελίξεις και για τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι η χώρα θα επιδιώξει να βγει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες, μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που αποτέλεσαν τους αρχικούς δίαυλους επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, όταν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεχόταν πυρά για τις αντιμνημονιακές ενστάσεις του.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια γέφυρα για την ελληνική προεδρία που έπεται το πρώτο εξάμηνο του 2014.


Πηγή: Στην Αθήνα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12067/stin-athina-o-irlandos-prothypoyrgos-enta-keni#ixzz2U6obq4OE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου