Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στο μικροσκόπιο της συνόδου G8 η κατάσταση στη Συρία

Απ’ ότι φαίνεται, η κατάσταση στη Συρία θα κυριαρχήσει στην τακτική σύνοδο της «Μεγάλης Οκτάδας» (G8) – αν όχι στις επίσημες συζητήσεις της ημερήσιας διάταξης, τότε σίγουρα στις διαπραγματεύσεις στα «περιθώρια της συνόδου». Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο θέρετρο Λοχ – Ερν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Путин
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως στη Βόρεια Ιρλανδία η Ρωσία «σκοπεύει να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Αφγανιστάν» και «υπολογίζει ότι τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης θα είναι χρήσιμα». Η διατύπωση του Πούτιν έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» πολύ πριν γίνει γνωστή η απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν κατευθείαν προμήθειες όπλων στη συριακή αντιπολίτευση με το πρόσχημα ότι το καθεστώς του Άσαντ χρησιμοποίησε δήθεν χημικά όπλα. Αυτή η τροπή των γεγονότων στη Συρία θα ενισχύσει την αίσθηση για μη μετάθεση για αργότερα της συζήτησης του προβλήματος.

Πολλοί σχολιαστές επισημαίνουν πως η σύνοδος του Κάμπ Ντέιβιντ της περασμένης χρονιάς «ανέστησε» την G8 ως βασικό θεσμό του παγκόσμιου συστήματος πολιτικής διοίκησης. Η συζήτηση του «συριακού προβλήματος» θα πρέπει να αποδείξει αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα.

Οι ΗΠΑ ήδη με ενάργεια συνομιλούν με τους εταίρους τους που έχουν αμφιβολίες, προκειμένου να τους πείσουν ότι τα στρατεύματα του Άσαντ όντως χρησιμοποίησαν δηλητηριώδεις ουσίες. Έτσι, στη Μόσχα, ο βοηθός του προέδρου της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε με αμερικανούς εκπροσώπους και ότι εκείνοι του παρείχαν πληροφόρηση για τη δήθεν χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό. Όπως, όμως, δήλωσε ο Ουσακόφ, οι πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη του δεν έπεισαν τη Μόσχα ότι όντως έτσι συνέβη. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι μια φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ψευδείς πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής για τη δικαιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ.

-Δε θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σε παραλληλισμούς με την περίπτωση του Κόλιν Πάουερ, αλλά τα στοιχεία που παρέθεσαν οι αμερικανοί δεν δείχνουν αξιόπιστα. Νομίζω ότι οι αμερικανοί θέλουν να τονίσουν το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες μας κοινοποιήθηκαν.

Στην επικείμενα σύνοδο κορυφής η Ρωσία θα λάβει μέρος με ειδικός βάρος – όχι μόνο ως πρόεδρος της «Ομάδας των Δώδεκα» (G12), αλλά και ως μελλοντικός πρόεδρος της «Ομάδας των Οκτώ» (G8) το 2014. Στη Μόσχα, όπως είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό εναποθέτει ιδιαίτερη ευθύνη: θα πρέπει να συντονίσει τις δράσεις των δύο αυτών φόρουμ φέτος, ενώ το 2014 θα πρέπει να συνεχιστεί η εργασία σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί πως η G8 είναι βιώσιμη. Και αυτό το χρωστάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη Ρωσία. «Ειδικά χάρη σ’ εμάς, σημείωσε ο Πούτιν, «ακούγεται η φωνή όχι μόνο των αναπτυγμένων δυτικών κρατών, αλλά και των ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες διαδραματίζουν ολοένα και πιο διακριτό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική».

Η λεπτομερής ημερήσια διάταξη της ρωσικής κυβερνήσεως βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Το σημαντικότερο σε αυτή, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, «είναι η αναζήτηση απαντήσεων για τις νέες απειλές ασφάλειας – σε οικουμενικό επίπεδο». Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο, την «φλεγόμενη» Συρία, την μισοκατεστραμένη Λιβύη, τα ελάχιστα αποτελεσματικά Αφγανιστάν και το Ιράκ αυτή η ημερήσια διάταξη είναι παραπάνω από επίκαιρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου