Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

G8: Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών για Συρία και Β.Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8 θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Η Βρετανία, θα εμμείνει στη θέση της ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G8 –ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- θα συζητηθεί επίσης η στάση της Βόρειας Κορέας και οι απειλές που έχει εκτοξεύσει πρόσφατα εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ.

Η Γαλλία και η Βρετανία αναμένεται, για μια ακόμη φορά, να ασκήσουν πιέσεις για την τροποποίηση ή την άρση του εμπάργκο των όπλων στη Συρία για την υποστήριξη των ανταρτών που μάχονται κατά του Άσαντ ώστε να δοθεί ένα τέλος στον διετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους και έχει ωθήσει στη μετανάστευση εκατομμύρια ακόμα.

«Η κατάσταση εξελίσσεται στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλά να παρακολουθούμε», δήλωσε ο Χάγκ, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ απαραίτητη, δεν πρόκειται να λύσει την κρίση στη Συρία.

Το Παρίσι και το Λονδίνο σκοπεύουν να αυξήσουν τις πιέσεις στον Άσαντ και να προσπαθήσουν να τον ωθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας τις προμήθειες όπλων στους αντάρτες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Ωστόσο, άλλες χώρες της G8, όπως η Ρωσία και η Γερμανία έχουν αντίθετη άποψη, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αιματηρές διαμάχες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις απειλές της Βόρειας Κορέας εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι G8 βρίσκονταν σε συμφωνία να απορρίψουν την πρόσφατη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διπλωματική πολιτική προκειμένου να καταλαγιάσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη βορειοανατολική Ασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου