Γράφει ο Κώστας Τσαχάκης
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των αρχικών διαπραγματεύσεων την άνοιξη του 2010 «κρύφτηκε» η θεμελιώδης διαφορά τους για τον χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Δεν ήταν όμως δυνατόν η κόντρα αυτή να μην έλθει στο προσκήνιο.
Το ΔΝΤ τρία χρόνια μετά έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω της έκθεσης αποτίμησης του πρώτου προγράμματος να παραδεχθεί το «λάθος».
Οτι δηλαδή αν το «κούρεμα» είχε γίνει ταυτόχρονα με τη σύναψη της πρώτης δανειακής σύμβασης δεν θα χρειάζονταν τόσο σκληρά μέτρα.
Ομως αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει καθώς αντιδρούσαν οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης που δεν ήθελαν να πληρώσουν το τίμημα της διάσωσης οι τράπεζές τους.
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα της έκθεσης:
«Μία εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους έδωσε επίσης το περιθώριο στους ιδιώτες πιστωτές να μειώσουν την έκθεσή τους και να μεταφερθεί το χρέος στον επίσημο τομέα».
Θερμός υπέρμαχος του άμεσου «κουρέματος» του χρέους ήταν ο τότε ισχυρός άνδρας του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο βιβλίο του «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» αποκάλυψε πως στις 13 Μαΐου 2010 ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Γιώργο Παπανδρέου για την επιμονή του Στρος Καν στην πρόταση αναδιάρθρωσης, αλλά και για τη σθεναρή αντίσταση των Ευρωπαίων.
«Γερμανία, Γαλλία και ΕΚΤ αρνήθηκαν κατηγηρηματικά», προσέθεσε. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Επιχειρήθηκε μία πρωτοφανούς μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή με τη λήψη επώδυνων μέτρων που οδήγησε σε συρρίκνωση εισοδημάτων, έξαρση της ανεργίας και βύθισε την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Θωρακίστηκε η ΕΕ Το ΔΝΤ αναγνωρίζει εκ των υστέρων πως η «συνταγή» αυτή ήταν λανθασμένη και δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η εφαρμογή της έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να θωρακιστεί από την κρίση.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εισήγαγαν μία ολοκληρωτική αντιμετώπιση στη μελέτη της ελληνικής οικονομίας και έδωσαν έμφαση στο πιθανό εύρος της μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη. Αρχικά, τουλάχιστον, δεν ήταν αυτή η άποψη του Ταμείου, που συνήθως αναλύει θέματα που επικεντρώνονται στη χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αντιτάσσουν ότι το Ταμείο εμμένει στο ζήτημα του «κουρέματος» εκ του ασφαλούς. Κι αυτό καθώς, καλυπτόμενο πίσω από το καταστατικό του, αρνείται να συμβάλει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «κουρεύοντας» τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ εύκολο να προτείνεις λύσεις ζητώντας όμως από τους εταίρους σου να πληρώσουν το κόστος», συνηθίζουν να λένε στις Βρυξέλλες.
Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αντελήφθησαν από πολύ νωρίς πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς τη λήψη μέτρων απομείωσης του χρέους.
Η συζήτηση όμως κράτησε… αιώνες. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και ύστερα από αλλεπάλληλες αποφάσεις Eurogroup που η μία «διόρθωνε» την άλλη φθάσαμε στον Οκτώβριο του 2011 για να ληφθεί η οριστική απόφαση για το PSI και να εκτελεστεί τον Μάρτιο του 2012.
Πέρυσι τον Νοέμβριο οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να… συνθηκολογήσουν. Το ΔΝΤ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις, πέτυχε η νέα δανειακή σύμβαση να συνοδευτεί από τη γραπτή δέσμευση των Ευρωπαίων ότι εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 τότε θα προβούν σε νέες παρεμβάσεις για να ελαφρύνουν το χρέος.
Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση γύρω από το προαναγγελθέν νέο «κούρεμα» έχει ανάψει. Το ΔΝΤ δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης με παρεμβάσεις στα δάνεια του επίσημου τομέα, με τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να αγοράσουν χρόνο αντιτείνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλιο του 2013.
Μάλιστα στη Γερμανία και εν όψει των επικείμενων εκλογών δεν θέλουν καν να ακούν τη λέξη «κούρεμα».
«Daily Telegraph»: Να παραιτηθεί ο Ρεν Θυσίασαν την Ελλάδα για να σωθεί το ευρώ
Την παραίτηση του Ολι Ρεν για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας ζητά η «Daily Telegraph». Αρθρο-καταπέλτης της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η τρόικα θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ κι ενώ πολλοί εγκλημάτισαν εναντίον της χώρας, κανείς δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει.
«Οπως οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι, οι Θεσπιείς, έτσι και οι Ελληνες θυσιάστηκαν για να αγοράσει χρόνο η συμμαχία. Κι αντί σεβασμού, διασύρονταν από τους ιδιοτελείς Γερμανούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς. Ενα άθλιο επεισόδιο», επισημαίνει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο ο αρθρογράφος Αμπρος Εβανς-Πρίτσαρντ.
«Κανείς δεν έχει παραιτηθεί, ή δεν έχει χάσει ένα μεροκάματο, ή αντιμετωπίζει οποιοδήποτε είδος μομφής από εκλεγμένο όργανο. Oυδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τα καταστροφικά λάθη που έγιναν από την ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα» γράφει και προσθέτει: «Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν πρέπει να παραιτηθεί για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας».
Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως «ο Ρεν είναι απολύτως υπεύθυνος. Η τρόικα είναι το δικό του μωρό. Αν ήταν υπουργός Οικονομικών ενός δημοκρατικού κράτους, σίγουρα θα είχε παραιτηθεί».
Η ανεργία των νέων, τονίζει ο Πρίτσαρντ, αγγίζει το 58,3% και η Ευρωζώνη επιμένει στο ίδιο μείγμα αποτυχημένων υφεσιακών πολιτικών. Και το χειρότερο όλων, λέει, είναι ότι ουδεμία διάθεση υπάρχει για διόρθωση των λαθών. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε μήνα θα προστίθενται 100.000 άνεργοι στην Ελλάδα.
Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τον εαυτό της, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους το 2010 θα είχε προκαλέσει χάος στις αγορές ομολόγων και μια λοιμογόνο μετάδοση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος άμυνας;». Καταλήγει, δε, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που βλέπουμε είναι μια σχεδόν τέλεια απεικόνιση του πόσο λανθασμένο είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο. Δεν υπάρχει μηχανισμός λογοδοσίας»…
«Οι Ελληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Οι επενδυτές, όμως, θα περιμένουν τόσο πολύ;» διερωτάται στο μεταξύ ο αρθρογράφος του Blοomberg Μάθιου Κλάιν, ο οποίος κάνει λόγο για μια καταστροφή που «καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης» και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή.
Read more: http://mignatiou.com/?p=5359#ixzz2Vhrx4kC7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου