Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου και το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε. Οι «διαρροές» όμως ήταν πολλές για την κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να μετρά 15 «αντάρτες».
Ωστόσο, η «απόσταση» των ψήφων υπέρ και κατά ήταν για αρκετή ώρα τρεις ψήφοι, ενώαναστάτωση προκάλεσε νωρίτερα η παρέμβαση του Πύρρου Δήμα, ο οποίος ζήτησε να διορθώσει την ψήφο του. Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφηκε ως εξής: 148 ψήφοι υπέρ και 139 κατά, 6 «παρών» σε σύνολο 293 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία.
Με την ψήφιση του άρθρου 2 θεσμοθετείται το νομοσχεδίο με το οποίο καταργείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και άλλων κρατικών οργανισμών.
Τα αποτελέσματα
Το άρθρο 1 υπεψηφίστηκε με 173 ψήφους υπέρ και 120 κατά. Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε με 148 ψήφους υπέρ και 139 κατά. Το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 135 κατά. Το άρθρο 4 υπερψηφίστηκε με 136 υπέρ και 121 κατά. Το άρθρο 5 υπερψηφίστηκε με 158 ψήφους υπέρ και 133 κατά. Η τροπολογία 38 που αφορούσε στον ΕΟΠΥΥ καταψηφιστήκε με 136 υπέρ και 143 κατά. Η τροπολογία με γενικό αριθμό 33 υπερψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτό επί της αρχής και των άρθρων και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Οι διαφοροποίησεις
Η γραμμή της ΔΗΜΑΡ ήταν η καταψήφιση του άρθρου 2 και 3, στην ψήφιση του άρθρου 4 και «παρών» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, Βασίλης Οικόνομου διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας σε όλα «ναι».
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στο άρθρο 4, ενώ καταψηφίζει την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ωστόσο ψήφισε «ναι» σε όλα, ενώ ο Συμεών Κεδίκογλου ψήφισε «ναι» στο άρθρο 4. Ο Μιχάλης Κασσής καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 4. Η Άντζελα Γκερέκου διαφοροποιήθηκε από την γραμμή ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3.
«Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο Θεόδωρος Παραστρατίδης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Θάνος Μωραίτης καταψήφισε το άρθρο 2. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης και Αχμέτ Χατζηοσμάν δήλωσαν «ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ο Γιάννης Δριβελέγκας διαφοροποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το άρθρο 3, ενώ ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στα άρθρα 2 και 3. Ο Γιώργος Ντόλιος καταψήφισε το άρθρο 2 και υπερψήφισε την τροπολογία κρατώντας απόσταση από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πύρρος Δήμαςψήφισε «ναι» σε όλα.
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε λίγο μετά τις 11 στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.
Το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Στουρνάρας να παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στον προϋπολογισμό συμπεριληφθήκαν μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, με περικοπές, σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων, αλλά και όλα τα ανοικτά ζητήματα για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου