Όπως σημειώνει ο Εhud Βarak, η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα την πυρηνικοποίηση της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Η πυρηνική επιλογή (nuclear option) της Άγκυρας δεν εδράζεται σε κάποιες υπερεκτιμημένες αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ή σε απαισιόδοξες προβλέψεις διεθνών αναλυτών, αλλά στο κλασσικό δίλημμα ασφαλείας που θα αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα την επομένη μιας ιρανικής πυρηνικής δοκιμής. Τα κυριότερα κίνητρα που οδηγούν ένα κράτος στην απόφαση απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου είναι:
1. Ο πυρηνικός κίνδυνος από αντίπαλο κράτος. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αν μία μη πυρηνική χώρα αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή απειλή ή διακυβεύονται ζωτικά της συμφέροντα (όπως η εδαφική ακεραιότητα), η απόκτηση πυρηνικών όπλων αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές για την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας.
2. Ο εκκολαπτόμενος πυρηνικός κίνδυνος. Η Τουρκία αισθάνεται απειλή για την ασφάλειά της από το πυρηνικό πρόγραμμα που φαίνεται πως αναπτύσσει η Τεχεράνη, ακόμα και αν η ίδια δεν θεωρεί προς το παρόν ότι αποτελεί στόχο.
3. Η συντριπτική συμβατική υπεροχή αντίπαλης χώρας. Η Τουρκία με την εφαρμογή μεγαλεπήβολων εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει σαφέστατη συμβατική στρατιωτική υπεροχή έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων της.
4. Η φιλοδοξία για ανάδειξη σε υπερδύναμη περιφερειακής ή παγκόσμιας εμβέλειας. Η φιλοδοξία της Τουρκίας για μεγιστοποίηση της ισχύος της και ανάδειξή της σε περιφερειακή υπερδύναμη αποτελεί πάγιο εθνικό στόχο των εκάστοτε τουρκικών ηγεσιών.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία εκπληρώνει ήδη δύο από τα τέσσερα κριτήρια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενέργεια που βρίσκει σύμφωνη την τουρκική κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου για λογαριασμό του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Διεθνούς Πολιτικής (Edam) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή να υπολογίζει στην προστασία του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει αυτήν την τεχνολογία, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μόνον το 8,2% των ερωτηθέντων θεωρεί επαρκή την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και τάσσεται κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων ενώ το 34,8% των ερωτηθέντων αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απόκτηση από τη χώρα τους πυρηνικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Tayyip Erdoğan ζήτησε πρόσφατα την επίσπευση της κατασκευής των Πυρηνικών Σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ανακοίνωσε επίσημα ότι έχει εξουσιοδοτήσει το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (ΤÜBITAK) να προχωρήσει στην επέκταση του βεληνεκούς των εγχώριων βαλλιστικών βλημάτων. Με δηλώσεις του στις 13 Ιανουαρίου 2012, ο επικεφαλής του ΤÜBITAK, Yücel Altınbaşak γνωστοποίησε ότι έχει εκτελεσθεί ήδη δοκιμαστική βολή πυραυλικού συστήματος βεληνεκούς 500 km, το οποίο επέδειξε πιθανό κυκλικό σφάλμα (CEP) 5m.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου