Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Φόρουμ «Φυσικό αέριο της Ρωσίας 2012»: ο ρόλος της ΡΟ στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η έλλειψη προοπτικής για το σχέδιο Nabucco

Η Μόσχα φιλοξένησε το Φόρουμ «Φυσικό αέριο της Ρωσίας», στο οποίο συζητήθηκαν διάφορα θέματα, τέτοια όπως είναι,π.χ., η αύξηση της παραγωγής του γαλάζιου καυσίμου από τις ρωσικές εταιρείες, η δυναμική των εξαγωγών, η φορολογία των παραγωγών και άλλα. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ συζήτησαν επίσης και την πρωτοβουλία για το εμπόριο του ρωσικού φυσικού αερίου σε Χρηματιστήριο.

газовое месторождение Бованенково Бованенковское месторождение Ямало-Ненецкий автономный округ газпром газ добыча Газовая буровая установка Екатерина
Μεγάλη προσοχή στο φόρουμ «Φυσικό αέριο της Ρωσίας» δόθηκε στα ζητήματα της εξαγωγής φυσικού αερίου και, ιδιαίτερα, στην Ευρώπη. Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου «Eurogas» Raabe Beate (Ράαμπε Μπέατε) στην ομιλία του υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο, που παίζει η Γκαζπρόμ (Gazprom) στο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο, επισημάνοντας ταυτόχρονα ότι η ρωσική κρατική εταιρεία θα πρέπει να αποδεχθεί το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα χρειαστεί όχι μόνο να παρέχει στην ΕΕ διάφορες οδούς εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αλλά και να δημιουργεί συνθήκες για δραστηριότητες ορισμένων προμηθευτών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Κοινότητας Φυσικού Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ, αναφερόμενος στον «ανταγωνιστικό με το «Νότιο ρεύμα» σχέδιο αεριαγωγού Ναμπούκο (Nabucco), δήλωσε ότι το σχέδιο κατασκευής του δεν διαθέτει ούτε επαρκή χρηματοδότηση, ούτε και επαρκείς φυσικούς πόρους. Εκτός απ’αυτό, εμποδίζει την υλοποίησή του η εκκρεμότητα του προβλήματος γα το νομικό κθεστώς της Κασπίας Θάλασσας.

Ένα άλλο θέμα του Φόρουμ στάθηκε το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, αλλά οι συμμετέχοντες στις εργασίες του δεν επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σ΄αυτό το ζήτημα. Ο Βαλέρι Γιάζεφ, π.χ. δήλωσε ότι η κατανόηση των διαστάσεων των αποθεμάτων του αερίου από σχιστόλιθο στην Ευρώπη δεν θα εμφανιστεί νωρίτερα από 5 χρόνια, ή ακόμη και αργότερα, κάτι που οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες γεωλογικής εξερεύνησης του σχιστόλιθου.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_11_21/95360610/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου