Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Άνοιγμα της Τουρκίας στο Ισραήλ για το Φυσικό Αέριο Προσκρούει στην Αντίδραση του Τελ Αβίβ


«Η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαχθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο», τόνισε ο πρέσβης Μιθάτ Ρέντε, διευθυντής οικονομικών θεμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ρέντε επικαλέστηκε επίσης απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μποϊκοτάρει όλες τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα εκμετάλλευσης στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή Globes.
Με άλλα λόγια, η Άγκυρα προσπαθεί να απομονώσει την Κύπρο στο παιχνίδι του φυσικού αερίου, αλλά δεδομένων των ιδιαίτερα αρνητικών σχέσεων που διατηρεί πλέον με το Ισραήλ, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό στην παρούσα φάση.
Απάντηση στον κ. Ρέντε έδωσε ο Ισραηλινός Δρ. Αμίτ Μορ, διευθύνοντας τηςEco Energy, ο οποίος είπε τα εξής:
«Η Τουρκία παίζει έναν μη δημιουργικό ρόλο στην περιοχή. Είναι φανερό ότι μακροπρόθεσμα συμφέρει το Ισραήλ και την Τουρκία να ανανεώσουν την σχέση τους, αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα το Ισραήλ και την Κύπρο να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Τουρκία;»

Οι δηλώσεις Ρέντε έκαναν αίσθηση στο Ισραήλ, καθώς πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που συνέγραψε την επίσημη τουρκική αναφορά για την επίθεση στο Μαρμαρά Ναβί το 2010, η οποία αποτέλεσε το βασικό σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο κρατών.
«Ένας άνθρωπος όπως ο Ρέντε δεν θα έλεγε ποτέ αυτά τα πράγματα δίχως την στήριξη των ανωτέρων του», σχολίασε ο έμπειρος Ισραηλινός διπλωμάτης, Αλόν Λίελ. «Προηγουμένως, τα σχόλια των Τούρκων για το φυσικό αέριο ήταν κυρίως αρνητικά και αμφισβητούσαν τα δικαιώματα του Ισραήλ στα κοιτάσματα. Άρα, αυτές οι δηλώσεις ήταν ενδιαφέρουσες και μπορεί να εκφράζουν διαφορετικές γνώμες στην Τουρκία, όπως άλλωστε υπάρχουν και στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Το όλο θέμα σχετίζεται και με την ευρύτερη πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς όπως τονίζουν κύκλοι του Τελ Αβίβ, η Άγκυρα υιοθέτησε μια πιο ψύχραιμη στάση τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το Ισραήλ και τη Γάζα.
Πηγές της Globes σχολίασαν σχετικά με το ενεργειακό σκέλος ότι «η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε μια προβληματική θέση αναφορικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες και είναι προετοιμασμένοι να αγοράσουν LNG σε πολύ υψηλές τιμές».
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία εισάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει έρθει σε τριβή με τις συγκεκριμένες χώρες λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στη Συρία, πράγμα που γεννά ερωτήματα για τη συνέχεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παρουσιάστηκε μελέτη του InternationalCrisis Group, η οποία αναγνωρίζει τρία πιθανά σενάρια για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου: Το πρώτο μέσω αγωγού προς την Ελλάδα, το δεύτερο μέσω αγωγού προς την Τουρκία και το τρίτο μέσω της κατασκευής σταθμού LNG. Οι συντάκτες σχολίασαν ότι ο αγωγός προς Ελλάδα είναι μη ρεαλιστικός, εξαιτίας του βάθους, της απόστασης και του κόστους του έργου. Από την άλλη, ένας αγωγός προς Τουρκία θα στοίχιζε το ένα δέκατο σε σύγκριση με το LNG, αλλά «το μεγάλο πρόβλημα είναι η πολιτική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο».
Ο κ. Λίελ σημειώνει ότι «η Τουρκία είναι πολύ ανήσυχη για τις βελτιωμένες σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου. Αυτό είναι ένα διπλό χτύπημα: Όχι μόνο δεν λαμβάνει αέριο η Τουρκία, αλλά το αέριο καταλήγει στον εχθρό της, την Κύπρο. Πέρα από την τεράστια κατανάλωση αερίου που χαρακτηρίζει την Τουρκία, η χώρα έχει επενδύσει πολλά στο να γίνει ενεργειακός κόμβος και η θέση αυτή θα τεθεί υπό αμφισβήτηση αν ανοίξει μια διαφορετική εξαγωγική οδός».
Τέλος, ο κ. Λίελ θεωρεί ότι είναι πρώιμη η οποιαδήποτε συζήτηση περί βελτίωσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων: «Οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν διακοπεί εντελώς κατόπιν εντολής του Ερντογάν. Όσο διαρκεί αυτό, η πιθανότητα εξαγωγής ισραηλινού αερίου στην Τουρκία αποτελεί ευσεβή πόθο, παρά την οικονομική της λογική».
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου