Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Σουν Τσουνλάν: Η πιο ισχυρή κυρία της Κίνας - και τα όριά της

Ύστερα από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία, που άφησε τις γυναίκες εκτός του ανώτατου, στενού κύκλου της εξουσίας, η κυβέρνηση της Λαϊκής Κίνας προήγαγε μία από τις πιο υψηλόβαθμες γυναίκες αξιωματούχους στη θέση της επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη Τιαντζίν, στον Βορρά.

Σουν Τσουνλάν: Η πιο ισχυρή κυρία της Κίνας - και τα όριά της
Η Σουν Τσουνλάν είναι επίσης η μία από τις δύο γυναίκες στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΚ

Είναι μία κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να γίνει η 62χρονη Σουν Τσουνλάν η πιο ισχυρή γυναίκα στην Κίνα, καθώς ενδέχεται να της επιτρέψει να εξασφαλίσει μια θέση στην πανίσχυρη Μόνιμη Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΚ - όχι τώρα, αλλά σε πέντε χρόνια.

Η Σουν, η οποία ήταν προηγουμένως επικεφαλής του Κόμματος στην επαρχία Φουτζιάν, στον Νότο, είναι η μία από τις μόλις δύο γυναίκες ανάμεσα στα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Μόλις μισή ώρα με την υπερταχεία από το Πεκίνο, η Τιαντζίν μεταμορφώνεται σε παγκόσμιο χρηματιστηριακό κέντρο, και ο προκάτοχός της στην ηγεσία του Κόμματος εκεί, ο Ζανγκ Γκαολί, προήχθη στη Μόνιμη Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΚ, την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια του Συνεδρίου.

«Η προαγωγή της Σουν ήταν η επιβράβευση για την αφοσίωσή της στο κέντρο της εξουσίας, και για την πολιτική ορθότητά της», λέει ο Λαμ Γουό-Λαπ, καθηγητής Ιστορίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Αλλά δεν πιστεύω ότι έχει τα προσόντα που χρειάζονται για να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να μπει στη Μόνιμη Επιτροπή. Δεν νομίζω ότι το ΚΚΚ θέλει στα σοβαρά να δώσει τέτοιες προαγωγές σε γυναίκες. Οι περισσότεροι ηγέτες του κόμματος έχουν πολύ παραδοσιακές, πατριαρχικές απόψεις», λέει ο Λαμ.

Στις αναλύσεις που έγιναν εν όψει της εκλογής της νέας ηγεσίας του ΚΚΚ στο 18ο συνέδριο της περασμένης εβδομάδας, κυριάρχησε το κατά πόσον σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις.

Ο Κέρι Μπράουν, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, πιστεύει ότι οι προοπτικές της Σουν είναι καλές.

«Το Κομουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μια απολύτως ανδροκρατούμενη αυτοκρατορία, όταν υπάρχουν τόσο πολλές, πολύ πολύ επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες, και όταν οι γυναίκες είναι τώρα ένα τόσο μεγάλο μέρος της εργατικής δύναμης. Το Κόμμα πρέπει να γίνει πιο φεμινιστικό. Η άνοδος μιας γυναίκας στη Μόνιμη Επιτροπή θα ήταν μια αρχή», λέει ο Μπράουν.

Με ανάπτυξη στο 16,4%, η Τιαντζίν είναι βιτρίνα για την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=485122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου