Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

M. Stanley: Η Ισπανία θα γίνει Γερμανία και το Ην. Βασίλειο Ιταλία

image
Κολυμπά η Morgan Stanley κόντρα στο ρεύμα; Υπάρχουν τουλάχιστον δύο αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υιοθετεί απόψεις "αντίθετα στο ρεύμα": λέει πως η Ισπανία θα γίνει η επόμενη Γερμανία, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα μετατραπεί σε Ιταλία.

«Υποστηρίζω πως η Ισπανία θα γίνει Γερμανία και η Γερμανία θα γίνει Ισπανία εδώ και κάποιο καιρό», λέει ειδικός επί θεμάτων παγκόσμιας οικονομίας της Morgan Stanley Research, Joachim Fels. «Ωστόσο κατά την επίσκεψή μου στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα αισθάνθηκα ότι η άποψή μου φάνηκε λογική στους Ισπανούς πελάτες μας».

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ωστόσο σημειώνουν ότι δεν είναι, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ο Fels σημειώνει στην ανάλυσή του ότι η Ισπανία «είναι στο δρόμο να γίνει η επόμενη Γερμανία της Ευρωζώνης» επειδή το εργατικό κόστος υποχωρεί εξαιτίας των πιέσεων της ύφεσης και της επιτυχίας των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η απόδοση των εξαγωγών παραμένει ισχυρή. Η έκθεση της Morgan Stanley έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα στον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, απορρίπτοντας τις απειλές για τη σταθερότητα που απορρέουν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς που επηρεάζουν πολλά μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

«Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό έχει τη δύναμη να ρίξει την κυβέρνηση ή να ανατρέψει την πορεία της πολιτικής της», σημειώνει η έκθεση.

Κολυμπά η Morgan Stanley κόντρα στο ρεύμα; Υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία απόδειξη για αυτό καθώς αυτή την εβδομάδα ανέφερε σε ένα σχόλιό της για τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου πως τα κρατικά ομόλογα θα υποστούν ένα premium κινδύνου κατά 170 μονάδες βάσης υψηλότερο από ό,τι σήμερα, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στην Ιταλία. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εξηγούσαν ότι η ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να εξοφλήσει τα χρέη της θα εξασθενίσει τους επόμενους μήνες, καθώς θα εισάγονται οι μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τα εκκρεμή δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. σπέρνουν αβεβαιότητα για το μέλλον του πρωθυπουργού David Cameron.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου