Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Tρίτη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα, μία προεξαγγελθείσα κίνηση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.
Tρίτη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα
Η Πιονγκγιανγκ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή συμπεριλάμβανε μία πυρηνική συσκευή - μινιατούρα και ολοκληρώθηκε «με τέλειο και ασφαλή τρόπο».
«Επιβεβαιώνεται ότι η υψηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και άψογο τρόπο, χρησιμοποιώντας μία πυρηνική συσκευή - μινιατούρα με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη από τις προηγούμενες, δεν έχει προκαλέσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στο γύρω οικολογικό περιβάλλον», ανακοίνωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη και σοβαρή παράβαση» των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, στις 14.00 (GMT) το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είχε προειδοποιήσει με «σημαντικές κυρώσεις» την Πιονγκγιανγκ σε περίπτωση που πραγματοποιούσε την εξαγγελία της για τρίτη πυρηνική δοκιμή.
Η Νότια Κορέα αύξησε το στρατιωτικό της συναγερμό και ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ συγκάλεσε έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Σεούλ ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.
Νωρίτερα, στις 04.57 (ώρα Ελλάδας) το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο (USGS) είχε καταγράψει σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,, με εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές -το 2006 και το 2009.
Η δόνηση χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς «ασυνήθης», καθότι η περιοχή δεν είναι σεισμογενής, εγείροντας τις ανησυχίες για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Β.Κορέα.
Οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας είχαν πραγματοποιηθεί το 2006 και το 2009. Τον προηγούμενο μήνα η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εκτόξευση πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου 2012.
Η Βόρεια Κορέα δεν είναι σεισμογενής περιοχή. Οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της έγιναν αμφότερες μετά από εκτοξεύσεις πυραύλων που είχαν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ ως «συγκαλυμμένες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63781470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου