Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τρίτο και φαρμακερό debate

Εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου ντιμπέϊτ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές, Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, η σκανδαλολογία και οι στοχευμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κράτησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.Τρίτο και φαρμακερό debate
Το ντιμπέϊτ φιλοξενήθηκε στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ και ερωτήσεις στους υποψηφίους υπέβαλαν οι διευθυντές ειδήσεων των τεσσάρων μεγαλυτέρων τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας.


Στα ερωτήματα προς τους υποψηφίους τέθηκε κυρίως το θέμα του μνημονίου, αλλά και ζητήματα φυσικού αερίου, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και επιμέρους ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Εάν αυτή την εβδομάδα εκδοθεί πόρισμα το οποίο θα βρίσκει ότι καθοιονδήποτε τρόπο παρανόμησα την Κυριακή δεν θα είμαι υποψήφιος, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του δικηγορικού του γραφείου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μιλώντας στο αποψινό διακαναλικό ντιμπέιτ των τριών κύριων υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει το πόρισμα της ΜΟΚΑΣ που είναι υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτε και δεν έχει να κρύψει το παραμικρό.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος δεν έχει πει ότι είναι δυνατή η εξ υπαρχής επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, υπάρχουν όμως στρεβλώσεις που αφορούν την κοινωνική πολιτική, που πλήττουν ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

«Θα πρέπει μέσα από μια στοχευμένη πολιτική του κράτους μια κοινωνική πολιτική του κράτους, ένα δίκτυ προστασίας των πολιτών να δούμε πώς διαφοροποιούνται κάποιοι όροι που σήμερα είναι δυσβάστακτοι και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί αλλά και πειστικοί με αντιπροτάσεις, προκειμένου να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα ανοίξει το φάκελο των ευθυνών για το θέμα της οικονομίας, αν εκλεγεί, είπε πως θα εξεταστούν οι όροι που δόθηκαν στην PIMCO και η όλη διαχείριση των τελευταίων μηνών προκειμένου να επιμεριστούν ευθύνες πέραν εκείνων που φέρουν οι τράπεζες. «Ναι εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες, και εκεί που πρέπει να γίνουν έρευνες θα γίνουν». Διερωτήθηκε γιατί δεν ήταν η παρούσα κυβέρνηση διεκδικητική.

Είπε ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη μελέτη των μέτρων και των όρων της σύμβασης έτσι ώστε να διαπιστωθεί πού ενδεχόμενα υπάρχουν στρεβλώσεις. Επίσης ανέφερε άμεσα να δοθεί εντολή στην Black Rock «ώστε να αντιπαραβάλουμε επιχειρήματα επιστημονικά ή ανάλογου αξιόλογου οίκου προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».


Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως στο πρόγραμμά του υπάρχουν σωρεία μέτρων για πάταξη της διαφθοράς όπως το ξεκαθάρισμα των αστικών και ποινικών ευθυνών που θα φέρουν πλέον τόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί αλλά και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι και μέτρα που θα διαφοροποιούν την ασυλία των βουλευτών.
Είπε πως μέχρι στιγμής έχουν ετοιμάσει 49 συνολικά νομοσχέδια τα οποία αφορούν τις δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την αναστήλωση θεσμών, την δημιουργία προοπτικών για να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλκυσης ξένων και ντόπιων επενδύσεων, δημιουργώντας ένα κράτος λειτουργικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, με ένα κοινωνικό δίκτυ για τους πολίτες.

Ανέφερε εξάλλου πως δεν έχει νεοφιλελεύθερες ιδέες και πως εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όσα εργοτάξια απασχολούν παρανόμους και γενικότερα απασχολούν κοινοτικούς με χαμηλότερα συμβόλαια από αυτά που προβλέπονται. Πρόσθεσε θα πρέπει να καθιερωθεί η πράσινη κάρτα για να προστατευθούν οι Κύπριοι εργαζόμενοι.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως «ποτέ μα ποτέ δεν υιοθετήσαμε την πολιτική θέση για ιδιωτικοποιήσεις και αυτό το οποίο ήταν η πολιτική μας θέση και παραμένει με τη διαφορά ότι δεν είναι στις προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι η μετοχοποίηση». Υπενθύμισε δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι έχουμε ήδη αποδεχθεί στο μνημόνιο πως αν κριθεί αναγκαία θα δεχθούμε ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς είπε πως εάν δεν αποδοθούν ευθύνες στους τραπεζίτες «θα μας τρέχει ο λαός με τις πέτρες», ενώ ερωτηθείς εάν θα αποδοθούν ευθύνες για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τόπος είπε ότι ουδείς αλάνθαστος, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι ευθύνες δεν είναι τέτοιες ώστε να οδηγηθούν πολιτικά πρόσωπα στο Δικαστήριο.

Είπε ακόμα ότι ζημιώνεται ο τόπος όταν γίνονται σε αναφορές σε καμένη γη.

Ο κ. Μαλάς αναφέροντας ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί το μνημόνιο, είπε ότι αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του κυπριακού λαού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν ελπίδα στον κυπριακό λαό, αναφέροντας ότι ο κυπριακός λαός κατάφερε να βγει από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι απαραίτητη είναι η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη, διατυπώνοντας τη θέση ότι η συνομολόγηση του μνημονίου πρέπει να είναι τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και προειδοποίησε πως εάν η Κύπρος δεν έχει μια διεκδικητική Κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με κοινωνική αποσύνθεση.

Πρέπει να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα που αφορούν τους δύο ανθυποψηφίους, είπε πρόσθεσε ότι η χώρα έχει διαχρονικά πολλά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να δοθεί ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων και τμημάτων και είπε ότι θα πρέπει επίσης να διαμορφωθεί πλαίσιο για αστική ευθύνη Υπουργών και Διευθυντών Τμημάτων και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πόθεν έσχες για όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Αναφορικά με το διορισμό υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως κρίθηκε αναγκαία η πλήρωση της θέσης του υποδιοικητή από τον Διοικητή της Κεντρικής και πρόσθεσε ότι κρίνει πως ο υποδιοικητής είναι ικανός για τη θέση και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ήταν μέλος μιας Κυβέρνησης της οποίας τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το ΓΕΣΥ με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό και ανέφερε ότι επί Υπουργίας του υπήρξε δραστική μείωση στις τιμές πολλών φαρμάκων.

Οι πολιτικές ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί αναλήφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη για τις ποινικές ευθύνες και ανέφερε πως το δίδαγμα από την έκρηξη είναι ότι υπήρξαν κενά στο τρόπο λειτουργίας του κράτους και ανέφερε ότι η έρευνα και το πόρισμα Πολυβίου δεν κατέδειξε ποινικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαλάς είπε τέλος ότι θα δημιουργήσει Κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού.

Την θέση του για αποδέσμευση της Κύπρου από το μνημόνιο εντός του 2013 με άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου , επανέλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Είπε ότι πρέπει μέσα από το μνημόνιο να διεκδικήσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την κρατική της κυριαρχία χωρίς την έγκριση της Τρόικας και σαφή ρήτρα ότι όταν αποπληρώσουμε το δάνειο, αποδεσμεύεται η Κύπρος από τους όρους του μνημονίου.

Οι δυνατότητες υπάρχουν , είπε, και εναπόκειται σε εμάς να τις αξιοποιήσουμε, επαναλαμβάνοντας την διαφωνία του στην μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Αγκυρας.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και διατήρηση των εσόδων από το αέριο καθώς με ένα μη βιώσιμο χρέος τα έσοδα θα καταλήξουν, όπως είπε, στα ταμεία της Τρόικας.

Σε ερώτηση για το πώς αποτρέπονται οι όροι του μνημονίου που ήδη άρχισαν να ισχύουν με μειώσεις μισθών , επιδομάτων κτλ, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη ανάπτυξης, με προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία καζίνο, ανέγερση του τερματικού , εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών στους ημικρατικούς οργανισμούς , αξιοποίηση των επιστημόνων και των «λαμπρών μυαλών» στην Κύπρο κ.α. Αναφέρθηκε ακόμη στην εξασφάλιση δανείων από φίλες χώρες.

Για δημοσιεύματα για συμβόλαια δημοσίου που εξασφάλισε εταιρεία της συζύγου του όταν ήταν πολιτειακός αξιωματούχος, ο κ. Λιλλήκας μίλησε και πάλι για εκτόξευση λάσπης προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα επινοεί σκάνδαλα, όπως είπε, κάθε φορά που έχουμε εκλογές.

Ανέφερε ότι στο παρελθόν η εφημερίδα Πολίτης απολογήθηκε τρεις φορές για δημοσιεύματά της και το ίδιο έπραξε και σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Είπε όμως ότι αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στις απολογίες και ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις τις οποίες και θα δώσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ανέφερε ότι προσέφυγε στην δικαιοσύνη και αναμένει ότι θα λάμψει η αλήθεια.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι επικρατεί στο τόπο κουλτούρα ατιμωρησίας και ότι εάν εκλεγεί θα επιδείξει μηδενική ανοχή, με διορισμό ποινικών ανακριτών και για τράπεζες και για όποιους άλλους ευθύνονται και πλήρη εφαρμογή του πόθεν έσχες. Είπε ακόμη ότι πρόθεσή του είναι να προσλάβει άνεργους επιστήμονες για να εργάζονται σε τακτική βάση ως επιθεωρητές εργασίας και να ελέγχουν μεταξύ άλλων την αδήλωτη εργασία.

Για τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την απόφαση του Eurogroup για έλεγχο από ιδιωτικό οίκο, ο κ. Λιλλήκας διευκρινίζοντας ότι πρέπει να μελετήσει πρώτα την απόφαση και την ακριβή διατύπωση, επανέλαβε τη κάθετη διαφωνία του. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες μέσω ΕΕ και θεσμικά όργανα για ελέγχους, λέγοντας ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και την κυριαρχία μας.

Σε παρατήρηση ότι μιλά με απαξιωτικό τρόπο για το ΔΗΚΟ ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν μιλά με απαξίωση και ότι σέβεται την απόφαση του οποιουδήποτε κόμματος. Ωστόσο είπε, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην ηγεσία του ΔΗΚΟ να πείσει τους ψηφοφόρους του αλλά αυτό το πρόβλημα δεν με αφορά και την απάντηση θα την δώσει η βάση του ΔΗΚΟ και οι πολίτες. Είπε ακόμη ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ παραγνώρισε τη βάση του κόμματος για ανταλλάγματα. Για την απόφαση της ΕΔΕΚ να τον στηρίξει, ανέφερε ότι η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν ζήτησε ανταλλάγματα και ο ίδιος "δεν έχει τάξει σε κανένα οτιδήποτε εξ` ου και δεν θα δημιουργήσει υφυπουργεία".


ΠΗΓΗ: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/64350

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου