Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κύπρος και Ευρώπη: Η επόμενη μέρα

Άρθρο Του Μάνου Ξιώνη – Συμβούλου και μέλους Δ.Σ. ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων
 
Γιατί η Κυπριακή τραγωδία  σηματοδοτεί το τέλος του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος  και της ευρωζώνης με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα;

Γιατί οι αγορές που διαθέτουν και κρίση και μνήμη και τα μη γραμμικά τους μοντέλα (σε αντίθεση με εκείνα τα γραμμικά excell των γραφειοκρατών), συμπεριλαμβάνουν Historic data πολλών δεκαετιών αναγνωρίζουν  παρόμοιες σπασμωδικές κινήσεις, όπως το βίαιο Κυπριακό bail in ως early warning signals  επερχόμενης κρίσης.  H υπερβολική και τιμωρητική  προβολή ισχύος  από τον ισχυρό στον αδύναμο,  ιστορικά φανερώνει μεγαλύτερο πρόβλημα του ισχυρού παρά του αδύναμου.
Ήδη αρχίζει να προεξοφλείται:
(1) To Cyprus Out Η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ το αργότερο  εντός 9-12 μηνών
(2) Το Bank Run στον ευρωπαϊκό Νότο
(3) Το Βail in τύπου Κύπρου σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα - μη ... ασφαλή προορισμό κατά Ντάισελμπλουμ.
Όσο αυξάνει ο συστημικός κίνδυνος τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες υλοποίησης του   worst case scenario. Προφανώς, μια εντυπωσιακή αλλαγή της τωρινής ευρωπαϊκής στρατηγικής υπό την πίεση των αγορών μπορεί να  μειώσει τον συστημικό κίνδυνο που διαβλέπουν οι διεθνείς οίκοι σε πείσμα των Ευρωπαίων πολιτικών που αρνούνται να δουν την ωμή πραγματικότητα. Οι  σοβαροί  αναλυτές  λειτουργούν με βάση τον ρεαλισμό κι όχι τον ιδεαλισμό ή το wishfull thinking. Η πιθανολογούμενη  συνολική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος που θεωρητικά αρχίζει από τη μικρή Κύπρο (με το πρόσχημα της εξάλειψης των off shore προορισμών),  μοιάζει εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την συνοχή  της ιδίας της Ευρωζώνης, όσο και για το μέλλον του ίδιου του ευρώ.
Σχετικά με την πρώτη ως (1) δυσμενή περίπτωση (Cyprus Out) δεν υπάρχει ούτε Junior analyst σοβαρού επενδυτικού οίκου που να πιστέψει ότι με τα τωρινά δεδομένα, μπορεί το Rescue plan μιας μικρής τραπεζοκεντρικής οικονομίας (με κατεστραμμένο το 45% του ΑΕΠ) να είναι εφαρμόσιμο χωρίς αυτόνομη νομισματική πολιτική κι έξοδο από το ευρώ.
Δεδομένου ότι ο μόνος πυλώνας που στηρίζεται η παραπαίουσα κυπριακή οικονομία είναι ο Τουρισμός μια υποτιμημένη κυπριακή λίρα μόνο αναπτυξιακή ώθηση μπορεί να του προσδώσει επανεκτιμώντας την κλονισμένη οικονομία της.
Η απρόσμενη επιβάρυνση της Τράπεζας Κύπρου με βάρη που δεν αντιστοιχούν στα μικρά για τα διεθνή στάνταρντς μεγέθη της προξενούν βάσιμες αμφιβολίες τόσο για  την τελική επιβίωση της  της όσο για την εφαρμογή στην πράξη  του ήδη δημοσιευμένου συνολικού  πλαισίου διάσωσης  αν και όποτε αυτό συγκεκριμενοποιηθεί. 
Αναφορικά με τις ως (2) και (3) απευκταίες αλλά πιθανές καταστάσεις Βank run λόγω του γενικευμένου bail in τύπου Κύπρου στην Ισπανία, Ιταλία  ή και αλλού  οι αναλυτές αμφισβητούν την επίγνωση της έννοιας του συστημικού κίνδυνου από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και από τους πολιτικούς που δείχνουν να  πιστεύουν ότι ο κίνδυνος ορίζεται με ….διαγγέλματα  και νομοθετικές πράξεις.
 
Ήδη έχουν διαψευστεί πανηγυρικά οι αρχικές δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών  περί … Mη συστημικού γεγονότος  της κυπριακής …μοναδικής περίπτωσης από τις απίστευτες δηλώσεις του ανεκδιήγητου Ολλανδού προέδρου του Εurogroup   που έριξαν το ευρώ κι αναστάτωσαν τις αγορές όσο και τους καταθέτες σ ολόκληρη την Ευρώπη.
Η καινοφανής θεώρηση των μη ασφαλισμένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ) ως “επενδυτών” κλονίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη βασικό πυλώνα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Φυσικά, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων οφείλουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο των επιλογών τους σε μια ελεύθερη οικονομία   ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάχτηκε  επικυρωμένη συμφωνία για συνευθύνη (με haircut ), όχι μόνο των μη ασφαλισμένων μεγαλοκαταθετών αλλά και των ασφαλισμένων μικροκαταθετών. Το γεγονός ότι τελικά δεν εφαρμόστηκε  δεν διέλαθε της προσοχής των διεθνών οίκων αξιολόγησης  που σημείωσαν το πρωτοφανές   αλλά συμφωνηθέν  στο πρώτο  Εurogroup κούρεμα  των  μικροκαταθετών ως πολύ σοβαρό κίνδυνο  και ως ένα Ιστορικό Λάθος.
Η FITCH σε μια  ασυνήθιστη  για τα εκατονταετή χρονικά των οίκων αξιολόγησης ανακάλεσε εσπευσμένα την αρχική της ανακοίνωση στήριξης του Μη συστημικού κινδύνου της Κύπρου και έβγαλε νέα ανάποδη ανακοίνωση για το ίδιο θέμα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μαζεύουν τις αρχικές άνετες υποτιμητικές δηλώσεις τους για το …Μη συστημικό γεγονός της μικρής  Κύπρου μόλις έπεσε η πρώτη προειδοποιητική βολή από την πολύ ισχυρότερη MOODYS   ( σε σχέση με την μικρότερη FITCH) και η ΒοfΑ προανήγγειλε επιπρόσθετη ετήσια μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2 % ως αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφασης της Ευρώπης για το Κυπριακό Bail in.
Επί του πρακτέου σε λίγο θα διαφανούν οι σκληρές  επιπτώσεις της οξείας κυπριακής κρίσης στην ήδη υφεσιακή ελληνική οικονομία και στενά διασυνδεδεμένη με την κυπριακή κι ακόμα δεν εχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης και προστασίας  των ελληνικών συμφέρονταν που θίγονται άμεσα από την Κυπριακή κρίση . Οι πρώτες επιπτώσεις σε εισηγμένες και ναυτιλιακές από το κυπριακό κούρεμα έχουν γίνει ορατές και έπεται συνέχεια όπερ σημαίνει νέα μετρά από την τρόικα και πάει λέγοντας.
Είναι απορίας άξιο αν οι νεόκοποι φωστήρες της ελληνικής όσο και της κυπριακής οικονομίας  διαθέτουν τις απαραίτητες  γνώσεις Risk Management για να αξιολογήσουν   το μέγεθος του Νοn Linear  Risk Correlation μεταξύ των 2 αλληλοσχετιζόμενων οικονομιών σε φάση οξείας κρίσης.
Οι  φορολογούμενοι  των 2 χωρών  ίσως χάσουν την υπομονή τους  πριν αρχίσουν τα συνήθη γραμμικά οικονομετρικά μοντέλα  να αποκλίνουν   από τις τωρινές τους προβλέψεις και …ψάχνουμε  ξανά το λάθος στον διαβόητο πολλαπλασιαστή.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το αυτοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ (Doom Loop) στις 2 αλληλοσυνδεδεμένες οικονομίες Ελλάδας και Κύπρου δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ παρά τα επαναλαμβανόμενα ραντεβού με το φάντασμα της ανάπτυξης που χάθηκε στον δρόμο.
Ούτε οι Γερμανοί φίλοι μας  είναι τόσο αφελείς  για να πιστέψουν ότι μας <<διέσωσαν>> ούτε ότι υπάρχει έστω 1 πιθανότητα να διασωθούμε με αυτά τα επιστημονικώς ανεπαρκή  φύλλα  των λογιστικών EXCELL  χωρίς δραστική αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής!
O βίαιος κι επιφανειακός τρόπος αντιμετώπισης της Κύπρου ( που ομολογείται ακόμα κι από τον Γιούνκερ) φανερώνει  ότι ελάχιστα τους ενδιαφέρει πια το φιλόδοξο όραμα της Ευρώπης των λαών   . Η Κυπριακή κατάρρευση  που απειλεί και την Ελλάδα είναι προ των πυλών .Αρκεί η αναμενόμενη κατάρρευση των 2 χωρών να μην λάβει χώρα πριν τις Γερμανικές εκλογές .
Ανάποδα στο ρεύμα δεν μπορεί να κολυμπήσει κανείς.
Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία ,Πορτογαλία αλλάζουν  βίαια αλλά επί της ουσίας βουλιάζουν υπό το βάρος   των υφεσιακών σπιράλ  σκληρής λιτότητας που στραγγίζουν την ήδη χαμηλή ρευστότητα τους όση φυσικά  δεν  μετακομίζει καθημερινά στον Βορρά.
Υπο την σκιά των αρνητικών σημερινών δεδομένων  κανείς δεν θα εκπλαγεί με τις αναμενόμενες υποβαθμίσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
 Πολύ εκλαϊκευμένα και συνοπτικά χάριν οικονομίας κειμένου τα πράγματα είναι λιγότερο σύνθετα από όσο φαίνονται.
Τα  Capital Flows δείχνουν τον δρόμο.
Ακολουθήστε την διαδρομή του χρήματος και τον τελικό ωφελούμενο εκ του “εγκλήματος”  με απλά λόγια.
Οι Γερμανοί δεν είναι αφελείς μαζεύουν το χρήμα από όπου μπορούν να καλύψουν τις τρύπες στην οικονομία τους που καλύπτονται από την επιτηδευμένη καλή εικόνα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της
Η Α' φάση της παγκόσμιας συστημικής κρίσης  ( 2007-9) χτύπησε βαριά μερικές από  τις πιο μοχλευμένες τράπεζες της διεθνούς οικονομίας (Deutsche -Dresdner etc) και τις διεθνείς επενδύσεις της Γερμανίας. Η διάσωση της “Ηypo”  κόστισε σχεδόν όσο 10 Κυπριακά πακέτα στήριξης
Στο διάστημα της πρόσκαιρης εξομάλυνσης της κρίσης 2010-2012 με τα συνεχή US Qquantitative Easing  η Γερμανία βρήκε την ευκαιρία χτυπώντας το Νότο, αντιστρέφοντας την ροή κεφαλαίων  και  πλημμυρίζοντας με φθηνό χρήμα τον Βορρά, να “μπαλώσει τις τρύπες”  που κρύβει έντεχνα σχεδόν κάθε οικονομία (όπως κι εμείς τις κρύβαμε επί 20 χρόνια) στο τραπεζικό της σύστημα φορτωμένο από toxic assets στους περιφερειακούς προϋπολογισμούς των ομόσπονδων κρατιδίων και  στους ισολογισμούς  περιφερειακών ιδρυμάτων όπως υποπτεύονται αρκετοί αναλυτές.
Οι ρεαλιστές Γερμανοί γνωρίζουν ότι κάθε παγκόσμια συστημική κρίση εκδηλώνεται πάντα σε 2 τουλάχιστον φάσεις και ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Β φάση της κρίσης και του παγκόσμιου Deleveraging θωρακίζοντας το δικό τους χρηματοοικονομικό τους σύστημα με κεφάλαια που φεύγουν συνεχώς από το Νότο.
Σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων είναι κι η σημερινή κρίση  όχι σύγκρουση ξεπερασμένων ιδεολογικών κατασκευασμάτων περασμένων αιώνων της Βιομηχανικής εποχής το τέλος της οποίας διανύουμε.
Οι τωρινοί Γερμανοί ηγέτες  δείχνουν  να  ενεργούν ( όπως εκείνοι  νομίζουν… καλύτερα )  περισσότερο για τα εθνικά τους συμφέροντα  και λιγότερο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Όσο κι αν οι ισχυρές σχέσεις της Γερμανίας
 με την Ρωσία θεωρούνται αποτρεπτικές για μια  επικίνδυνη ανταπάντηση της υπερδύναμης με ενεργειακά αντίμετρα στις  απώλειες των καταθετών της στις κυπριακές τράπεζες  από το  κούρεμα που επέβαλλαν οι Γερμανοί ,τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τι θα βρει να πει  στους εκπροσώπους της ενεργοβόρου  βαριάς βιομηχανίας  που εξαρτάται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας η Γερμανίδα καγκελάριος αν η Ρώσικη αρκούδα αποφασίσει να δείξει τα δόντια της;
   
Οι έμπειροι στην επενδυτική τραπεζική  με νωπές της μνήμες από την αρχική σκληρή στάση αλλά και  την ξαφνική μεταστροφή της Βudesbank στο θέμα των επιτοκίων κατά την κρίση του Ε.R.M  στις αρχές του 90 αισιοδοξούν ότι η ίδια ιστορία θα επαναληφθεί και η σκληρή γερμανική στάση θα μετριαστεί ένα βήμα πριν την καταστροφή, περιμένοντας το θαύμα από την E.C.B.
 
Οι λιγότερο αισιόδοξοι φοβούνται ότι η μικρή Κυπρος δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλο ρίσκο από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου  ειδικά αν η παραδοσιακή γερμανική αδιαλλαξία ενταθεί.
Η γεωπολιτική ένταση που αυξάνεται ανησυχητικά  προς ανατολάς ίσως  με μια διόλου απίθανη έκρηξη να δώσει το έναυσμα για την αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πριν μετατραπεί σε γενικευμένη τραπεζική κρίση. Ο β Πόλεμος στον Κόλπο του 2003 εκτόνωσε την ύφεση του 2000-2 και ιστορικά τόσο μεγάλες κρίσεις σαν την τωρινή δεν λήγουν ειρηνικά.
Σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή τραγωδία σηματοδοτεί το τέλος εποχής της  Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος που τόσα χρήματα φορολογούμενων έχουν ήδη ξοδευτεί και πεταχτεί σε ατελέσφορες διασώσεις. Η απαρχή της ανασφάλειας των καταθετών νομοτελειακά θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που περιμένουν τα φερόμενα ως ασφαλή ευρωπαϊκά καταφύγια του  Βορρά  οδηγώντας σε μαζική εκροή κεφαλαίων από το σύνολο της Ευρωζώνης. Ίσως το κυπριακό πείραμα να τερματίσει τον μύθο των ασφαλών καταφυγίων και η μικρή Κύπρος να μην αποδειχτεί  τελικά τόσο ασήμαντη όσο πίστευαν μερικοί αρχικά . Ένα όμως είναι παραπανω από βεβαιο Δεν πτώχευσε μόνο το χρηματοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου  υπό το βάρος των χρεών αλλά  και το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών πάνω στο οποίο βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
 
Η Ευρώπη των λαών έχει μετατραπεί σε Ευρώπη των χρεών.
Αναμφίβολα  η βραχυπρόθεσμη και  κοντόφθαλμη  προσέγγιση  της σημερινής γερμανικής ηγεσίας απέχει παρασάγγας από το μακρόπνοο ευρωπαϊκό όραμα  των μεγάλων ηγετών επίπεδου Κ. Αντεναουερ Β.Μπραντ,Χ.Σμιτ , Χ. Κολ που ανέδειξε η ίδια ακριβώς χώρα.


Πηγή: Κύπρος και Ευρώπη: Η επόμενη μέρα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6862/kypros-kai-eyropi-i-epomeni-mera#ixzz2OpZno2Dt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου