Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το «Οχι» της Ρωσίας Ιαν Μπρέμερ, Ανάλυση στους «Financial Times»


Παρά τις ρωσικές απειλές για εκδίκηση, το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο τελικώς πέρασε. Μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής ενορχηστρωμένη από τη Γερμανία άφησε τη Ρωσία στο περιθώριο και τους πλούσιους Ρώσους καταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου με μεγάλες ζημιές. Αντιθέτως, συμμετέχοντας σε μια κυπριακή διάσωση, η Μόσχα είχε να κερδίσει πολλά (κοιτάσματα φυσικού αερίου, στρατιωτική βάση). Ωστόσο, στην πράξη, η Ρωσία παρουσιάστηκε απρόθυμη να αναμειχθεί.
Οι λόγοι για την εν λόγω διστακτικότητα ήταν οικονομικοί και πολιτικοί. Η ιδέα μιας κυπριακής συμφωνίας δεν ήταν ποτέ ελκυστική για το Κρεμλίνο, καθώς αυτή θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό πέταμα χρημάτων. Αντιθέτως, οι Ρώσοι -όπως άλλωστε έχουν κάνει και οι Κινέζοι στην Ελλάδα- περιμένουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε τιμές-ευκαιρία και προφανώς εκτιμούν πως κυπριακά ακίνητα θα γίνουν φθηνότερα.

Ωστόσο, για τη Ρωσία τα κίνητρα είναι και πολιτικά. Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος τον Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν μίλησε με έμφαση για το πρόγραμμα «απο-υπερακτιοποίηση» (deoffshorisation) της οικονομίας.
Αλλά και τα κυπριακά περιουσιακά στοιχεία ήρθαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Το μέγεθος των κυπριακών κοιτασμάτων αερίου παραμένει ανεπιβεβαίωτο και αυτά συνοδεύονται από εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, έναν πονοκέφαλο που δεν χρειάζεται ο κ. Πούτιν. Από την άλλη, μια ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο θα οδηγούσε σε πολιτική διαμάχη με την ΕΕ, την οποία ο κ. Πούτιν έχει κάθε λόγο να αποφεύγει. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας παραμένει η ΕΕ.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63803418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου