Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κέρι: Ανάγκη για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε τη Δευτέρα το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να μην αφήσουν την ευκαιρία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών να πάει χαμένη, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική θα αποτελέσει «μια αλληλουχία αρνητικών αντιδράσεων».

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας. Εάν δεν τα καταφέρουμε τώρα, ίσως να μη μας δοθεί άλλη ευκαιρία», είπε ο Κέρι σε ομιλία που έδωσε στην αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της οποίας προέτρεψε το κοινό να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών. «Όπως έχει η κατάσταση είναι απλά μη βιώσιμη».

Ο Κέρι τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η ασφάλεια του Ισραήλ είναι να τελειώσει «μια για πάντα η διαμάχη με τους Παλαιστινίους, αντλώντας θάρρος για την επίτευξη της ειρήνης μέσω κοινών διαπραγματεύσεων».

«Η απουσία της ειρήνης δημιουργεί συνεχείς συγκρούσεις. Θα βρεθούμε μπροστά σε μια αλληλουχία αρνητικών αντιδράσεων και απαντήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε συνεχείς συγκρούσεις», είπε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει επισκεφτεί έως τώρα τέσσερις φορές το Ισραήλ, κάνει προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, εκφράζοντας ωστόσο τις αμφιβολίες του ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν τελικά να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Αναγνωρίζω πλήρως τις προκλήσεις και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ισραήλ, ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι μια ελπιδοφόρος περίοδος, εάν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Εξακολουθώ να πιστεύω πως η επίτευξη της ειρήνης είναι εφικτή», είπε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι ένα σταθερό παλαιστινιακό κράτος και μια ανθηρή οικονομία θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι κάποια στιγμή στο άμεσο διάστημα θα αποφασίσει εάν θα επιστρέψει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ώστε να ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων και από τις δύο πλευρές ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες. Ο Κέρι είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με το νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ραμί Χαμπνταλάχ, ο οποίος διορίστηκε την Κυριακή και αντικατέστησε τον Σαλάμ Φαγιάντ.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου