Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η Washington Post στο κύριο άρθρο της ομιλεί για τον αυταρχισμό του Ερντογάν

Erdogan-Wife01

Η WASHINGTON POST σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Prime Minister Erdogan’strongman tactics in Turkey» αναφέρεται στον αυταρχισμό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο έλλειμμα Δημοκρατίας στην Τουρκία, με αφορμή τον χειρισμό των πρόσφατων διαδηλώσεων από την τουρκική κυβέρνηση και την πρόσθεση του Ερντογάν να αναθεωρήσει προς όφελός του το τουρκικό Σύνταγμα.
Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία μπορεί να διαπιστωθεί στις πολιτικές που εφήρμοσε, κατά την τελευταία δεκαετία το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ όπως και στον τρόπο αντιμετώπισης των χιλιάδων διαδηλωτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Η κάλυψη των κινητοποιήσεων απέδειξε επίσης ότι η Τουρκία δεν διαθέτει έναν ισχυρό ελεύθερο Τύπο που συναντάμε στα δυτικά κράτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το CNN Turkey επέλεξε να μεταδίδει κατά τις κινητοποιήσεις μια εκπομπή για μαγειρική, ενώ και οι δημοσιογράφοι του γραπτού Τύπου εύλογα σιώπησαν, καθώς σύμφωνα με της επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων, έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον 49 δημοσιογράφους εξαιτίας της αρθρογραφίας τους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σε μια Δημοκρατία, όπως επισημαίνεται, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις όχι μόνο είναι αποδεκτές αλλά συχνά συμβάλλουν και στην αλλαγή μιας κυβερνητικής πολιτικής. Οι Τούρκοι διαδηλωτές ξεκίνησαν από μια τοπική και νομιμοποιημένη ανησυχία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να εξαφανίσει ένα πάρκο δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Αντί να επιτρέψει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις εξαπέλυσε την αστυνομία κατά των διαδηλωτών προκαλώντας την γενίκευση των διαδηλώσεων. Οι κοσμικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχες, από τους πρόσφατους περιορισμούς της πώλησης αλκοόλ έως την στήριξη του κ. Ερντογάν προς τους Σουνίτες της Συρίας.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία στους συμμάχους της Τουρκίας για να πουν στον Ερντογάν ότι η Δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από απλές εκλογές, και ότι αυτή τη στιγμή προσφέρει την ατυχή απόδειξη ότι μπορεί να είναι κάποιος εκλεγμένος και αυταρχικός, ταυτόχρονα.
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ BLOOMBERG: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με αφορμή τον ατυχή χειρισμό των διαδηλώσεων στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Erdogan Shows Why Turkey Shouldn’t Give Him More Power» τάσσεται κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου, που προτείνει ο νυν Π/Θ της Τουρκίας, που θα μετέτρεπαν το πολίτευμα της χώρας σε μια, ρωσικού τύπου, προεδρική δημοκρατία, με ενισχυμένες και ανεξέλεγκτες εξουσίες του προέδρου.
Όπως επισημαίνει το κύριο άρθρο ο αυταρχισμός που επέδειξε ο Ερντογάν στη διαχείριση της κρίσης ενισχύει τις ανησυχίες των εκκοσμικευμένων Τούρκων ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει την αυταρχική, ισλαμική και νεοθωμανική του ατζέντα. Ο Τούρκος Π/Θ εμμένει στην πρόθεσή του για την κατασκευή τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ, που αποτελεί πεδίο έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και επίκεντρο εκκοσμικευμένων   μορφών διασκέδασης με διάφορα μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να αντιταχθούν στις επιδιώξεις του Τούρκου Π/Θ. Η Τουρκία διαθέτει περιορισμένους μηχανισμούς ελέγχου στην εξουσία του Π/Θ, ενώ είναι υποτυπώδεις διάφοροι δημοκρατικοί θεσμοί, όπως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τα ισχυρά πολιτικά κόμματα. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι επικίνδυνα τα σχέδια του κ. Ερντογάν, που αποσκοπούν στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς θα αποκτούσε υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη εξουσία. Εάν ο κ. Ερντογάν κατόρθωνε να επιτύχει τις αλλαγές τότε θα έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος, τον επόμενο χρόνο, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματός του αδυνατεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. Με τις εξουσίες δε που θα αποκτούσε θα μετατρέπονταν σε μια τουρκική εκδοχή του Βλαδιμίρ Πούτιν.


Read more: http://mignatiou.com/?p=5062#ixzz2VGXOk7P0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου