Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Εργα και ημέρες που έφεραν οργή

Μια ρεπλίκα οθωμανικών στρατώνων στο πάρκο Γκεζί, μια επικών διαστάσεων γέφυρα στον Βόσπορο, ένα τεράστιο υδάτινο κανάλι στην Κωνσταντινούπολη και ένα τρίτο αεροδρόμιο για τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Διαδηλωτές κατέλαβαν εκσκαφέα και τον οδηγούν προς τα γραφεία του κόμματος του Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Διαδηλωτές κατέλαβαν εκσκαφέα και τον οδηγούν προς τα γραφεία του κόμματος του Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη 
Τα φαραωνικών διαστάσεων έργα που έχει εξαγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν παραπέμπουν άμεσα στο οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας και είναι άμεσα συνυφασμένα με τον μεγαλοϊδεατισμό που χαρακτηρίζει το πολιτικό όραμα του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Η Τουρκία δεν μιλάει σήμερα για τον κόσμο. Ο κόσμος μιλάει για την Τουρκία», είχε πει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brooking πριν από λίγους μήνες, περιγράφοντας την κληρονομιά που θέλει να αφήσει στη χώρα με τη μορφή μνημειωδών έργων.

Το πάρκο από όπου ξεκίνησε η «εξέγερση» εναντίον του Ερντογάν είναι μια από τις τελευταίες οάσεις στο κέντρο της Πόλης. Ανακοινώνοντας την ανέγερση του κτιρίου, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τμήμα του θα λειτουργήσει ως εμπορικό κέντρο, κάτι που προκάλεσε οργή στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλης της Κωνσταντινούπολης. Η συνολική έκταση των εμπορικών κέντρων στην Πόλη σήμερα αντιστοιχεί στην έκταση του Λουξεμβούργου.
Το τρίτο αεροδρόμιο, που πρόκειται να κοστίσει 22 δισ. ευρώ, είναι άλλο ένα μεγαλεπήβολο έργο με σφραγίδα Ερντογάν. Πρόκειται για ένα έργο-μαμούθ, που ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι θα φαίνεται από το Διάστημα και θα μπορεί αρχικά να εξυπηρετήσει 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και αργότερα θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ με δυνατότητα εξυπηρέτησης 150 εκατομμυρίων ατόμων. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι άχρηστο και ότι θα προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πολεοδόμοι προτείνουν να προστεθούν δύο παράλληλοι αεροδιάδρομοι στα ήδη υπάρχοντα αεροδρόμια, με κόστος 2 δισ. έκαστος, έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχτούν περισσότερους από 120 εκατομμύρια τουρίστες.
Η τρίτη γέφυρα στον Βόσπορο, την οποία ο Ερντογάν «βάφτισε» προκλητικά με το όνομα του σουλτάνου Σελίμ στις 29 Μαΐου, είναι ένα ακόμη αμφιλεγόμενο έργο. Οταν ήταν ακόμη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είχε εναντιωθεί στα σχέδια της τότε πρωθυπουργού, Τανσού Τσιλέρ, για την ανέγερση γέφυρας, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «δολοφονία».
«Μια τρίτη γέφυρα είναι δολοφονία της Κωνσταντινούπολης. Δεν είναι τίποτα άλλο από τη σφαγή των χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει στον Βορρά της πόλης. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει προτού διαπραχθεί αυτός ο φόνος», έλεγε χαρακτηριστικά το 1995. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα ανακοίνωσε αυτοπροσώπως την έναρξη των εργασιών κατασκευής μιας γέφυρας μήκους 1.275 μέτρων, που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
«Τρελό πρότζεκτ»
Το όραμα του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνει και δεύτερο Βόσπορο. Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός τεχνητού καναλιού μήκους 40-50 χλμ., παράλληλα στον Βόσπορο. Ανάλογα σχέδια και οράματα είχαν και οι οθωμανοί, που όμως δεν πραγματοποίησαν ποτέ το «τρελό πρότζεκτ», όπως το αποκαλεί χαριτολογώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Τέλος, ως πιστός μουσουλμάνος, ο Ερντογάν θέλει να βάλει ο ίδιος τα θεμέλια στο μεγαλύτερο τέμενος της Κωνσταντινούπολης. Επέλεξε ως τόπο ανέγερσης τον ψηλότερο λόφο στον Βόσπορο, προκειμένου οι μιναρέδες να είναι ορατοί από κάθε σημείο της πόλης. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκει αντίθετους ακόμη και βαθιά θρησκευόμενους ανθρώπους, που υπενθυμίζουν στον Ερντογάν ότι το ισλάμ κηρύσσει την ταπεινοφροσύνη και όχι τα μεγαλεία και τις υπερβολές.
Απέναντι στους επικριτές
Επιπλήξεις και αλαζονεία
Η μεγαλομανία και η αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνονται μόνο με την επιλογή των έργων-μαμούθ για την Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους επικριτές του.
«Προφανώς δεν θα ζητήσω την άδεια για το εάν θα γίνει μια αλλαγή σε ένα πάρκο από τον αρχηγό του ρεπουμπλικανικού κόμματος ή από μερικούς πλιατσικολόγους», δήλωσε μιλώντας για τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί. Σαν να βρίσκεται ξεκομμένος στον θρόνο του, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να... χαλαρώσουν ενώ τους... επέπληξε: «Ξηλώνουν πεζοδρόμια και καταστρέφουν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι αυτό δημοκρατία; Ισχυρίζονται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δικτάτορας. Δεν έχω να πω κάτι αν αποκαλούν δικτάτορα τον άνθρωπο που έχει δεσμευθεί να υπηρετήσει αυτό το έθνος».
Μαρία Αδαμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου