Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τσουνάμι ανεργίας απειλεί να «πνίξει» μια γενιά

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς απασχόλησης, καθώς όπως προβλέπεται στην ετήσια έκθεσή της, στις αναπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, η απασχόληση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2017, δέκα χρόνια από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ένταση στην ανεργία των νέων, θέτοντας μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο, όσον αφορά στη δυναμική των απολαβών τους και
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ένταση στην ανεργία των νέων, θέτοντας μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο, όσον αφορά στη δυναμική των απολαβών τους και των προοπτικών τους στην εργασία
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας, μπορεί να προκληθούν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και στις χώρες της Ευρωζώνης.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2015, οι άνεργοι αναμένεται να είναι παγκοσμίως 208 εκατομμύρια, όταν τώρα είναι 202 εκατομμύρια.
Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που έχει «όχι μόνο σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αλλά και που αποδυναμώνει κοινωνίες που προηγουμένως ήταν σταθερές».
Οπως επισημαίνει η έκθεση, τα μέτρα εξυγίανσης εκεί που κρίνονται απαραίτητα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιώσιμους ρυθμούς, ενώ θα πρέπει να δοθεί σημασία στις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των διάφορων μακροοικονομικών πολιτικών.
Με τίτλο «Διορθώνοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό», η Εκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2010 και 2011 οι ανισότητες εισοδήματος αυξήθηκαν σε 14 από τις 26 ανεπτυγμένες οικονομίες με τις οποίες ασχολείται, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ανισότητας σε επτά από τις υπόλοιπες 12 χώρες ήταν πιο ψηλά απ' ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτές οι «οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης», επισημαίνει ο Ρέιμοντ Τόρες, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Καμπανάκι
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους νέους και το φαινόμενο της αδυναμίας τους να βρουν εργασία, ενώ η ILO προειδοποιεί παράλληλα για έξαρση των αναταραχών, καθώς τα ποσοστά ανεργίας στους νέους δεν αναμένεται να μειωθούν την προσεχή πενταετία.
Στο πλαίσιο της ζοφερής εικόνας, τα ποσοστά ανεργίας για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα αυξάνονται έως το 2018, και αυτός ακριβώς ο φαύλος κύκλος κάνει τους νέους να εγκαταλείπουν όποια προσπάθεια αναζήτησης εργασίας.
Στην περίπτωση αυτών που καταφέρνουν να βρουν απασχόληση, αυτή δεν είναι αντίστοιχη των προσόντων τους, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τους ίδιους, αλλά και για την οικονομία, ενώ μονόδρομος μοιάζει η επιλογή της ημι-απασχόλησης, της εποχικής εργασίας ή της «μαύρης εργασίας».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ένταση στην ανεργία των νέων, έως το 12,8% το 2018, θέτοντας μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο, όσον αφορά στη δυναμική των απολαβών τους και των προοπτικών τους για εργασία.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου