Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε στους ομοεθνείς του ο Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από χιονοστιβάδα διαδηλώσεων και ταραχών στα κυριότερα αστικά κέντρα της χώρας – Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αδανα, ακόμη και στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία. Χωρίς προηγούμενο στα 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η λαϊκή κινητοποίηση ξεκίνησε αθόρυβα, πριν από μία εβδομάδα, ως περιορισμένη οικολογική διαμαρτυρία στο σχέδιο της κυβέρνησης να οικοδομήσει εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Γρήγορα, απέκτησε διαστάσεις πολιτικής εξέγερσης κατά των απολυταρχικών τάσεων της κυβέρνησης και του έρποντος εξισλαμισμού της κοσμικής Τουρκίας.
Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αφελείς» τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι καθοδηγούνται από εξτρεμιστικά στοιχεία και ξένες δυνάμεις. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται εντατικά» για να εντοπίσουν τους υποκινητές των διαδηλώσεων, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες προτού αναχωρήσει για τετραήμερη περιοδεία σε χώρες της Β. Αφρικής. Δεν απέφυγε, μάλιστα, να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι δεν υποχωρεί «ούτε ένα βήμα απέναντι σε αυτούς που ζουν χέρι χέρι με την τρομοκρατία». Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επιτεθεί από τηλεοράσεως στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποκινεί σε διαδηλώσεις τους πολίτες μου». Στη συνέχεια, ξιφούλκησε εναντίον του... Facebook και του Twitter: «Υπάρχει τώρα η απειλή που λέγεται Twitter. Εκεί θα βρει κανείς τα χειρότερα ψέματα. Κατά τη γνώμη μου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η χειρότερη κοινωνική απειλή».
Ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλα αυτά θα περάσουν γρήγορα» και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σύγκριση των τουρκικών διαδηλώσεων με την Αραβική Ανοιξη, που οδήγησε στην ανατροπή απολυταρχικών καθεστώτων. «Εδώ στην Τουρκία είχαμε ήδη τη δική μας Ανοιξη, αλλά υπάρχουν αυτοί που θέλουν να μας πάνε πίσω στον χειμώνα». Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στα δύο δημοψηφίσματα και τις τρεις ελεύθερες βουλευτικές εκλογές που κέρδισε το κόμμα του – τις τελευταίες με το επιβλητικό ποσοστό του 50%.
Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γκιουλέρ, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε 67 πόλεις, στις μισές από τις 81 επαρχίες της χώρας, ενώ 1.750 άνθρωποι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας, οι ταραχές άφησαν πίσω τους περίπου 1.000 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη και 700 στην Αγκυρα. Χθες, υπέκυψε στα τραύματά του ο διαδηλωτής Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν παρασύρθηκε από Ι.Χ. που έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους, στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, ένας 22χρονος άνδρας εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στην διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
"Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (...) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ισλαμιστής, αλλά μετριοπαθέστερος του Ερντογάν, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «αν υπάρχουν ενστάσεις (από μέρος των πολιτών), δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να εκφράζονται ανοιχτά», για να προσθέσει: «Η δημοκρατία δεν εξαντλείται στις εκλογές». Το περασμένο Σάββατο, η παρέμβαση του Γκιουλ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πεισθεί ο Ερντογάν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία Ταξίμ, κάτι που συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης.
Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας υποδέχθηκαν με ανησυχία τις εξελίξεις. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε χθες «ανησυχία για τις αναφορές περί υπερβάλλουσας βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις», ζητώντας «αυτοσυγκράτηση» και «πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ κάλεσε όλες τις πλευρές σε «κατευνασμό και διάλογο», προσθέτοντας ότι «η ελευθερία της γνώμης και του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα σε μια Δημοκρατία».
Η πολιτική αναταραχή προκάλεσε χθες απότομη πτώση, της τάξης του 8%, στο κυριότερο τουρκικό χρηματιστήριο. Η κατάληψη της πλατείας Ταξίμ και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις συνεχίζονταν και χθες, ενώ η τουρκική συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων (KESK) κήρυξε προειδοποιητική απεργία για σήμερα και αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
ΠΗΓΗ:A.P., REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου