Λευκωσία: Η γαλλική Total ενδιαφέρεται να αγοράσει δικαιώματα του τεμαχίου «12» από την αμερικανική Noble και τις ισραηλινές Delek και Avner, πέραν των δικαιωμάτων που έχει αποκλειστικά στα τεμάχια «9» και «10». Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στο Bloomberg ο πρόεδρος του δ.σ. της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας. Ο ίδιος δηλώνει ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, το συνολικό δυναμικό των κοιτασμάτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ανέρχεται σε 40 τρισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην ισραηλινή Globes, ο Χαράλαμπος Ελληνας, αναφέρει πως η Κύπρος θα προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης ακόμα και αν το Ισραήλ τελικά δεν προχωρήσει σε εξαγωγές του δικού του φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου.

«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματός μας για ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στην Globes.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνει η Globes, που αναφέρεται και στο Μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τις Noble, Delek και Avner, το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο προβλέπεται να έχει τρεις γραμμές παραγωγής, με την πρώτη γραμμή να έχει κατασκευαστικό κόστος 6 δισ. ευρώ με ετήσια παραγωγή 5 εκατ. τόνων, ή 8 δισ. κυβικών μέτρων (BCM) φυσικού αερίου. Για τις επόμενες δύο γραμμές παραγωγής, το κόστος κατασκευής μειώνεται στα 3 δισ. για την κάθε μία.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη συμφωνίας διαμοιρασμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, που επηρεάζει τον προγραμματισμό εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Οι υπογραφές τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ που επικαλείται η Globes, αναμένεται να τεθούν στο χαρτί πριν το τέλος του 2013, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Στο μεταξύ, ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι υπάρχει και νέα προσπάθεια από πλευράς των ΗΠΑ για διακανονισμό της διαφοράς του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Την ίδια ώρα το Ισραήλ φέρεται να προτίθεται να προσφύγει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να εξασφαλίσει πρόταση του διεθνούς οργανισμού για επίλυση της διαφοράς, που αφορά θαλάσσια περιοχή έκτασης 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που δυνητικά θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πόρους φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ προωθεί ως κύριο επιχείρημά του τις διαδικασίες και τους κανόνες που καθόρισαν τα όρια των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η νέα προσπάθεια των ΗΠΑ, έρχεται μετά την επιβεβαίωση του κοιτάσματος «Καρίς» της τάξης του 1 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, που βρίσκεται σχετικά κοντά στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη, αλλά και τις πολιτικές συζητήσεις στον Λίβανο για προώθηση του εν εξελίξει Α γύρου αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει παρασκηνιακά προσφέρει τη βοήθειά της για την επίλυση της διαφοράς, τόσο επειδή διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις δύο χώρες, όσο και επειδή επηρεάζεται έμμεσα, αφού ο Λίβανος δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για καθορισμό του ορίου των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης