Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ θα χαρίσουν στην Αίγυπτο 1 δισ. δολάρια


 


Δεκαέξι μήνες μετά την αρχική της δέσμευση ότι θα βοηθήσει την αιγυπτιακή οικονομία, η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Καΐρου για παραγραφή μέρους του χρέους της χώρας, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον, που είχαν καθυστερήσει λόγω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο, αλλά και εξαιτίας των δισταγμών της αμερικανικής κυβέρνησης, εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το φάσμα της απώλειας επιρροής προς όφελος του Πεκίνου.

Εκτός από τη συμφωνία παραγραφής χρέους, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει το αίτημα της Αιγύπτου για χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε την πρώτη από δύο αντιπροσωπείες, με αποστολή τη ρύθμιση των λεπτομερειών γύρω από την παραγραφή, αλλά και την προσφορά δανειακών εγγυήσεων και χρηματοδοτήσεων ύψους 375 εκατ. δολαρίων για Αμερικανούς επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Αίγυπτο.


Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την έκπληξή τους για τα ανοίγματα που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Μορσί προς τη Δύση και την οικονομική της βοήθεια, παρά τις έντονες αντιρρήσεις άλλων ισλαμικών κομμάτων. «Οσο τους ακούω, τόσο μου θυμίζουν τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ», λέει Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ελπίζοντας να εκμεταλλευθούν το διαρκώς βελτιούμενο επενδυτικό κλίμα στην Αίγυπτο, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εμπορίου θα ηγηθούν επίσημης επίσκεψης στην Αίγυπτο, στην οποία θα συμμετέχουν 50 Αμερικανοί επιχειρηματίες. Εκεί, οι Αμερικανοί επισκέπτες θα προσπαθήσουν να πείσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στην εταιρική φορολογία και στη νομοθεσία πτώχευσης και απασχόλησης.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των εξεγέρσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο το 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος όφειλαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την ανεργία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η βοήθεια, την οποία είχε αναγγείλει ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του Μαΐου 2011, άργησε να διοχετευθεί, εξαιτίας της αναταραχής στην Αίγυπτο, της γραφειοκρατίας της Ουάσιγκτον και της οργής του Κογκρέσου για τις διώξεις εναντίον Αμερικανών, μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό χρέος προς τις ΗΠΑ υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό προέρχεται από το πρόγραμμα «Τρόφιμα για Ειρήνη», που προσέφερε δάνεια για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Μάικλ Ορέν, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μελών του Κογκρέσου, που διστάζουν να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι παράγοντες αυτοί επιμένουν ότι η χρόνια ανεργία, ειδικότερα στους νέους και τις γυναίκες, μπορεί να υποσκάψει την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μορσί, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή.

Τις θέσεις της Ουάσιγκτον απηχούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Χόρματς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας επενδυτών. «Η νέα κυβέρνηση Μορσί επιδεικνύει δυναμισμό και δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Χόρματς

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/09/2012_494443

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου