Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωζώνη και αγορές περιμένουν τις ανακοινώσεις Ντράγκι

 Ευρωζώνη και αγορές περιμένουν τις ανακοινώσεις Ντράγκι
 
Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Μάριο Ντράγκι; Αυτό το ερώτημα πλανάται στην ευρωζώνη αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ευρώ έχουν εντείνει την ανυπομονησία των αγορών.

Οι «εσωτερικές δημοσκοπήσεις» του πρακτορείο Bloomberg μεταξύ των οικονομικών αναλυτών δείχνουν ότι είναι πιθανή μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,5%. Όμως το κρισιμότερο ζήτημα είναι η απόφαση της Φρανκφούρτης ως προς την αγορά ομολόγων προκειμένου να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας.

Ο Ντράγκι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών καθώς το Βερολίνο δεν συναινεί σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης και θα συνιστούσαν μια μορφή «αμοιβαιοποίησης» του χρέους των χωρών του Νότου με τις χώρες του Βορρά.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνονται να βρίσκονται και άλλες κεντρικές τράπεζες εκτός της γερμανικής, όπως της Φινλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται η Μαδρίτη και η Ρώμη που επισημαίνουν ότι οι δημοσιονομικές τους προσπάθειες «εκμηδενίζονται» από την αδράνεια της ΕΚΤ καλώντας τον Ντράγκι να παρέμβει με πυροσβεστικό τρόπο στις αγορές ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα ότι «απαιτείται άμεση λύση» στο πρόβλημα της εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας επισημαίνοντας ότι η άνοδος των επιτοκιών «δεν οφείλεται στα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας αλλά στην αβεβαιότητα που υτπάρχει σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης».

«Οσοι περιμένουν ότι θα ανακοινωθούν σήμερα συγκεκριμένα μέτρα από τη Φρανκφούρτη πιθανόν να απογοητευτούν» σημειώνει ο αναλυτής της UniCredit Μάρκο Βάλι.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοί του κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι χρηματαγορές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη άνοιξαν σήμερα με ελαφρά άνοδο τηρώντας μάλλον στάση αναμονής μέχρι τις προγραμματισμένες για τις 3:30 (ώρα Ελλάδας) ανακοινώσεις του Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει προϊδεάσει βέβαια τους ηγέτες της ευρωζώνης για τις επόμενες κινήσεις του κάνοντας λόγο για την ανάγκη παρέμβασης ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον περασμένο μήνα.

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει συνίσταται στην αγορά χρεογράφων των πιο «πιεσμένων» χωρών της ευρωζώνης χωρίς να έχει τεθεί ανώτατο όριο. Τα ομόλογα αυτά θα είναι μικρής διάρκειας μέχρι τριών ετών.

Συνάντηση Ραχόι - Μέρκελ

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώνει -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- το πρόγραμμα «απεριόριστων και αποστειρωμένων» αγορών ομολόγων, για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να προσφύγει σε συνολική διάσωση, κάτι που για την κυβέρνηση Ραχόι θα σημάνει τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση ανθίσταται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαδρίτη αναμένει τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα χρειαστεί κάποιου είδους μίνι - μνημόνιο σε αντάλλαγμα για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, θεωρείται ότι η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί από την Ισπανία μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται η έγκριση του ESM από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, προκειμένου να μην «φουντώσει» η γερμανική αμφισβήτηση για το ρόλο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Ραχόι, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η Ισπανία κάνει αυτό που η Γερμανία έχει κάνει εδώ και 10 χρόνια».

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, η Ισπανία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ενώ προχωρά αποφασιστικά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέσω αύξηση φόρων και μείωσης δαπανών.

Επιτυχημένη η δημοπρασία ομολόγων

Εν τω μεταξύ, ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία ομολόγων, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού.

Το επιτόκιο στα ομόλογα λήξεως 2016 υποχώρησε στο 4,603% από 5,971% στις 2 Αυγούστου, στα ομόλογα λήξεως 2015 στο 3,676% (από 5,86% τον Ιούλιο) και στα ομόλογα λήξεως 2014 στο 2,798% από 4,706% τον Ιούνιο.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε πτώση 14 μονάδων βάσης (0,14%) στο 6,27%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,75%

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=473601

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου