Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Επαναγορά ομολόγων στο 25% της αξίας


image
Την επαναγορά του μισού ελληνικού χρέους που εξακολουθούν να κατέχουν ιδιώτες επενδυτές στο 25% της ονομαστικής του αξίας πρότεινε χθες το βράδυ η γερμανική πλευρά, ενώ δικηγόροι της Κομισιόν καλούνται να εξετάσουν κατά πόσο θα ήταν εφικτή μια τέτοια λύση, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση συζητήθηκε χθες βράδυ σε επίπεδο τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες και προβλέπει εθελοντική αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο 25% της αξίας τους, κάτι που αν γινόταν αποδεκτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11% του ΑΕΠ. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, όπως τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ


. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την επαναγορά του 50% του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσαν να βρεθούν κατά το ήμισυ από την ελληνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από τα κέρδη που θα αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει. Σύμφωνα με το Reuters, δικηγόροι της Κομισιόν εξετάζουν κατά πόσο μια εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων θα ενεργοποιούσε τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Cac) που περιλαμβάνουν τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας δεσμεύουν το σύνολο των επενδυτών.

Παράλληλα, ορισμένοι εταίροι μας, μεταξύ των οποίων και οι Γερμανοί, επιθυμούν να αυξηθεί ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ στο 5% το 2016. Πάντως, το εγχείρημα της επαναγοράς έχει πολλούς κινδύνους και διεθνείς αναλυτές έχουν εκφράσει ισχυρές αμφιβολίες εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί.

ΠΗΓΗ: http://www.forologoumenos.gr/permalink/21883.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου