Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ζητούνται επενδύσεις... από την Ντόχα μέχρι τη Σαγκάη

Αν και το σήριαλ με τη δόση συνεχίζεται, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει πυρετωδώς πρωθυπουργικά και υπουργικά ταξίδια σε διάφορα σημεία του πλανήτη προς άγραν επενδυτών. 



Με ...«εντολή Σαμαρά» καταβάλλεται προσπάθεια να μένουν «μυστικές» οι συζητήσεις. Επισήμως, για να μη προκαλείται απογοήτευση όταν αυτές δεν ευοδώνονται. Ουσιαστικά, διότι στα μεγάλα projects διαγκωνίζονται επιχειρηματικές μονάδες, κολοσσοί και κυβερνήσεις.

Αντιθέτως, κάθε συμφωνία που κλείνεται υπερ-προβάλλεται επικοινωνιακά, ώστε να περνά το μήνυμα πως «η επόμενη ημέρα ξεκίνησε» - όπως έγινε με την πρόσφατη μεταξύ Cosco- Hewlett-Packard – ΤραινΟΣΕ.

Κατά τις πληροφορίες, στις συζητήσεις προβάλλεται ιδιαίτερα ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα στοκ παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη – για λόγους που αφορούν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας (σταυροδρόμι ανατολής-δύσης, πύλη εισόδου προς την Ευρώπη από την Ασία) και την πολιτική (εύφλεκτη Μέση Ανατολή, ασταθής βόρεια Αφρική).

Ισορροπίες και συμφέροντα
Αν και πολλά από τα επενδυτικά συμφέροντα είναι αντικρουόμενα και οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες, κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα υποστηρίζουν ότι, «σε γενικές γραμμές, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των διεκδικήσεων».

Δηλαδή: «Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους (ανανεώσιμες πηγές, φυσικοί πόροι) οι Ρώσοι και οι Γάλλοι για τον σιδηρόδρομο (ΤραινΟΣΕ, με την επισήμανση ότι οι πρώτοι βρίσκονται «πιο κοντά»), οι Κινέζοι για τα λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης αλλά και Καβάλας) οι Καταριανοί για real estate («φιλέτα» στο τόξο Σούνιο-Φάληρο όπως το Ελληνικό αλλά και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον για τον Αστακό), Ισραηλινοί επίσης για real estate», αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Αντίστοιχα, καναδικοί επιχειρηματικοί όμιλο επικεντρώνονται σε θέματα ορυκτού πλούτου (χρυσός, μεταλλεία). Όσο για τον αμερικανικό παράγοντα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τις διεργασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, εκδηλώνουν ιδιαίτερη προσοχή για ενεργειακά ζητήματα και για το λόγο αυτό συνεργάζονται στενά με τους Γερμανούς.

Η επισήμανση για το real estate είναι πως δεν αφορά μόνο «φιλέτα» αλλά και τα περίφημα «προς αξιοποίηση-εκμετάλλευση» ακατοίκητα νησιά, των οποίων η κυριότητα θα μείνει στο ελληνικό δημόσιο.

Ποιοι θέλουν τι
-  Ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα «παρών» από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε χώρας σε συγκεκριμένα projects. Στο ελληνικό, ως ενδιαφερόμενοι έχουν εμφανιστεί η Qatar Investment Authority (το κρατικό fund του εμιράτου του Κατάρ με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια) και η ισραηλινή Elbit (όμιλος συμμετοχών με δραστηριότητες στην ΝΑ Ευρώπη), ενώ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης έχουν βλέψεις τόσο τα αραβικά κεφάλαια όσο και οι Κινέζοι. Οι τελευταίοι, μέσω της Cosco, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το προς πώληση ποσοστό του δημοσίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, ενώ θα εξέταζαν και την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου οι Ρώσοι φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε διαμετακομιστικό hub, αξιοποιώντας και το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας, το ΤΑΙΠΕΔ «θα διερευνήσει εναλλακτικές μορφές και δομές αποκρατικοποίησης», με τα σχέδια έναρξης πάντως των διαγωνισμών να τοποθετούνται για το 2014.

- Στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων, το ενδιαφέρον των Γερμανών ήταν εξ αρχής μεγάλο. Αν και το «Πρόγραμμα Ηλιος» μετατέθηκε στις ελληνικές καλένδρες, μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι φιλοδοξούν να «ρίξουν γέφυρες» με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ φαίνεται να αποκτά κομβικό ρόλο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές και στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ όπου η Gazprom προβάλλεται ως ισχυρή υποψηφιότητα. Τέλος, για την αξιοποίηση των ορυκτών κοιτασμάτων της χώρας, μέσα στο Δεκέμβριο αναμένονται οι αδειοδοτήσεις για Θράκη (η καναδέζικη Eldorado) και Ροδόπη (η αυστραλιανή Cape Lamberd).
Το επενδυτικό tour
Οπως αναφέρθηκε στο «Κεφάλαιο» του Σαββάτου, μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί ή προγραμματίζονται τα εξής ταξίδια: 
• Κατάρ: Ο Α.Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη θα επισκεφθεί τη Ντόχα το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου

• Κίνα: Ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο συνέδριο που διοργανώνει στη Σαγκάη στις 29 Νοεμβρίου η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Κίνας, με τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών παραγόντων της αχανούς χώρας. Θέμα; Επενδύσεις στην Ελλάδα

• ΗΠΑ-Καναδάς: Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η αναβληθείσα (λόγω...τυφώνα Sandy) πτήση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν.Μηταράκη, προκειμένου να συναντηθούν με τους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες που είχαν συνοδεύσει τον Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα τον Ιούλιο και να λάβουν μέρος σε business forum  που διοργανώνει στο Τορόντο η Royal Bank of Canada.

Στις ΗΠΑ για επενδυτικού ενδιαφέροντος συναντήσεις θα βρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο τέλος Νοεμβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κατάρ.

• Ρωσία-Κίνα: Το διπλωματικό και οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού οργανώνουν αυτές τις ημέρες τα ταξίδια του κ.Σαμαρά στη Μόσχα και στο Πεκίνο. Ο στόχος είναι να κλείσουν ημερομηνίες μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου