Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η Ρωσία επιδιώκει την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία πρότεινε να συγκληθεί επειγόντως συνεδρίαση του «κουαρτέτου» διεθνών διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή στο φόντο της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ανακοίνωσε αυτή την πρωτοβουλία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο των συνομιλιών του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Καμπότζη στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας:

20.11.2012 Сергей Лавров Камбоджа АСЕАН
- Έχουμε συμφωνήσει ότι χρειάζεται να υποστηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι προσπάθειες της Αιγύπτου και μιάς σειράς άλλων χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία συνεργάζεται επίσης με τους εκπροσώπους του Ισραήλ και της Χαμάς. 

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των αραβικών κρατών και ταυτόχρονα στέλνουμε σήμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συζητείται τώρα το σχέδιο εγγράφου, που θα καλέσει τους ηγέτες τόσο της Λωρίδας της Γάζας, όσο και του Ισραήλ σε επίτευξη εκεχειρίας. Μου είναι δύσκολο προς το παρόν να πω πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

Η Ρωσία επιδεικνύει αρκετά ισορροπημένη θέση,- τόνισε ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντμίτρι Μαριάσις.

- Η Διπλωματική Υπηρεσία της Ρωσίας προσπαθεί να συζητήσει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο του περαιτέρω διαλόγου σε στρατηγικό επίπεδο, χωρίς να περιορίζεται απλώς σε τακτικές δηλώσεις. Η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Γάζα είναι απαραίτητος όρος συνέχισης του διαλόγου. Χωρίς τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι αδύνατο να μιλήσουμε για το μέλλον.

Για την επίτευξη της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία αποφάσισε να αξιοποιήσει το δυναμικό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπέβαλε για συζήτηση σχέδιο ψηφίσματος, που καλεί και τις δύο πλευρές να θέσουν αμέσως τέρμα στη βία με σκοπό την αποκατάσταση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός. Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης σε υποστήριξη όλων των διεθνών και των περιφερειακών προσπαθειών για την διευθέτηση της κατάστασης με πολιτικά μέσα. Επισημαίνει την ανάγκη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Εν τω μεταξύ,η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ τη Δευτέρα πάνω στο δοσμένο θέμα έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, κάνοντας υπαινιγμό στις ΗΠΑ, δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί οποιαδήποτε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο εμπειρογνώμονας Ολέγκ Φομιτσόφ χαρακτήρισε τέτοια στάση ως μία άλλη απόδειξη της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών:

- Καταδεικνύουν διπλή προσέγγιση σχετικά με τις εξελίξεις στον κόσμο. Οι ΗΠΑ ρίχνουν όλες τις προπαγανδιστικές τους δυνάμεις για να κατηγορήσουν τον κυβερνητικό Στρατό της Συρίας, ο οποίος δήθεν εξοντώνει άμαχους Σύρους, ενώ όταν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά, δεν βρίσκουν λόγια για να καταδικάσουν το Ισραήλ. Εννοείται ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει και την εκτόξευση των ρουκετών ενάντια στο έδαφος του Ισραήλ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί την Τρίτη. Η Ρωσία πρότεινε να γίνει ψηφοφορία πάνω στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει υποβάλει.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_11_20/95232857/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου