Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση ως προορισμός των κινεζικών εξαγωγών

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν στην πρώτη θέση, μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, εξαιτίας της ύφεσης στην ευρωζώνη.


"Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρισκόταν στην κορυφή, τώρα στην πρώτη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε ότι οι χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (Asean) πέρασαν μπροστά από την Ιαπωνία, η οποία περιορίσθηκε στην τέταρτη θέση.

Αν και ο εκπρόσωπος δεν έδωσε αριθμητικά στοιχεία, σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές, η κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 289,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο, ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ξεπέρασαν τα 276,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Ωστόσο το συνολικό ισοζύγιο συναλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ παραμένει υψηλότερο από εκείνο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο εισάγει περισσότερα ευρωπαϊκά από ό,τι αμερικανικά προϊόντα.

Σχολιάζοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης του κινεζικού εξωτερικού εμπορίου, ο Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του στόχου της αύξησής του κατά 10%.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας δεν αυξήθηκε παρά κατά 6,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, όταν οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7,8%.

Το 2011, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20% και οι εισαγωγές και 25%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου