Επίτροποι σε υπουργεία και φορείς που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος – Ειδικές ρυθμίσεις για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
Με στόχο να έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες του Μνημονίου πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε χθες δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες δράσεις και κυρίως τον αυστηρότερο μηχανισμό εποπτείας της υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Τοποθέτηση επιτρόπων σε υπουργεία και φορείς που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, περικοπές δαπανών σε περιπτώσεις αποκλίσεων και αύξηση των δημοτικών τελών είναι μερικά από τα μέτρα που προωθούνται. Πάντως, από τη συγκεκριμένη ΠΝΠ απουσιάζει η πρόβλεψη για δημιουργία αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών αναλόγως με τις υστερήσεις στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση στον έλεγχο του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν αποκλείεται και γι' αυτό το θέμα να υπάρξει κάποιους είδους παρέμβαση των δανειστών της χώρας.
Από τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση, προκύπτουν αλλαγές στον μηχανισμό εποπτείας των δημοσιονομικών μεγεθών σε τρία επίπεδα:
1. Στους ΟΤΑ. Στους δήμους εφαρμόζεται το πιο σκληρό σύστημα εποπτείας. Πλέον, δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών ένα Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Το παρατηρητήριο θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων. Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, τότε θα προτείνει τη λήψη μέτρων άμεσα. Εάν, όμως, διαπιστώσει για β΄ συνεχόμενο τρίμηνο απόκλιση άνω του 10%, τότε ο δήμος θα υπάγεται υποχρεωτικά σε «πρόγραμμα εξυγίανσης». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- αναστολή προσλήψεων
- επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων του προσωπικού
- αύξηση των ίδιων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές
- αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας έως και 3 τοις χιλίοις και αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% έως και 2%
- άμεση εφαρμογή μέτρων για την είσπραξη των απαιτήσεων των ΟΤΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής.
- περιορισμός των δαπανών μόνο σε μισθούς και ανελαστικές δαπάνες
2. Στις ΔΕΚΟ. Από τη στιγμή που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους μεγαλύτερη του 10%, τότε θα προχωρεί άμεσα η περικοπή πιστώσεων (ίσου ύψους με την υπέρβαση) για λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις, αποδιδόμενους πόρους ή ενισχύσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, εάν η απόκλιση είναι 15%, τότε θα περικόπτεται το 5% των προβλεπόμενων δαπανών τους. Πάντως, εάν η απόκλιση εξισορροπηθεί στο επόμενο τρίμηνο, τότε μπορεί να επαναδιατεθούν οι πιστώσεις που θα έχουν περικοπεί. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό μέτρο για τις ΔΕΚΟ. Εάν οι αποκλίσεις δεν έχουν διορθωθεί, τότε θα αναστέλλεται η αμοιβή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα παρουσιάζουν απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τους στόχους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παύονται από τα καθήκοντά τους.
3. Στα υπουργεία. Εως τις 31/12 κάθε έτους το υπ. Οικονομικών θα υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με κάθε υπουργείο, στα οποία θα εξειδικεύεται πώς θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των υπουργείων. Εάν παρατηρηθεί απόκλιση άνω του 10% στα τριμηνιαία οικονομικά στοιχεία των υπουργείων ή των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τότε θα περικόπτονται οι πιστώσεις τους κατά το ποσοστό που ξεπερνά το 10%. Προβλέπεται ότι στην περίπτωση που η απόκλιση είναι υψηλότερη του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα ορίζει επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών (δηλαδή, επίτροπο) τόσο στα υπουργεία όσο και στους φορείς που εποπτεύουν και δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2014, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορούν να δανείζονται μόνο για επενδυτικούς λόγους.
Του Σωτηρη Nικα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ: http://www.forologoumenos.gr/permalink/21882.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου