Η εποχή του φοροκυνηγητού ξεκίνησε και το ιταλικό κράτος επιστρατεύει κάθε μέσο για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Οι «Κίτρινες Φλόγες» της Ιταλίας -οι πράκτορες της οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza)- στέλνουν στη Δικαιοσύνη 12.000 φυσικά πρόσωπα που απέκρυψαν συνολικά φορολογητέα εισοδήματα ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των προσπαθειών καταπολέμησης του εκτεταμένου φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα, το οποίο έχει υποσχεθεί να πατάξει η απερχόμενη κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, στη λίστα που εστάλη στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται 8.617 «φαντάσματα», άτομα δηλαδή που δήλωναν μηδενικό εισόδημα στην εφορία, παρόλο που τα έσοδα που απέκρυπταν ανέρχονταν σε 22,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αρχές εντόπισαν επίσης ως προϊόν διεθνούς φοροδιαφυγής άλλα 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία δεν φορολογήθηκαν επειδή διοχετεύθηκαν με επιχειρήσεις-βιτρίνες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Τέλος, 16,3 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούσαν «σε άλλα φαινόμενα φοροδιαφυγής», με το συνολικό ποσό για το 2012 να ανέρχεται σε 56,1 δισ. ευρώ αδήλωτων κερδών.
Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές συνολικά 11.769 πρόσωπα με κατηγορίες για διάφορες φορολογικές παραβιάσεις, ενώ ακόμη εντόπισε περίπου 30.000 παράνομα εργαζόμενους, από τους οποίους οι 16.233 ήταν αδήλωτοι. Από τα πρόσωπα αυτά προχώρησε σε κατάσχεση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε περιουσιακά αγαθά.
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τη δράση μας για την είσπραξη των κλεμμένων πόρων του κράτους» δήλωσε χθες ο διοικητής της Guardia di Finanza Σαβέριο Καπολούπο. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ εισοδήματος αποκρύπτονται από την εφορία κάθε χρόνο και οι Ιταλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μόντι στην πάταξη της φοροδιαφυγής απομένουν πολλά να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ενα από τα νέα -αν και αμφιλεγόμενα- όπλα που χρησιμοποιεί η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας για την καταπολέμηση του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής είναι και το λεγόμενο Redditometro, ένα είδος μετρητή εισοδήματος που συγκρίνει το εισόδημα κάθε νοικοκυριού με τις δαπάνες για τυχόν αποκλίσεις.
Το νέο αυτό σύστημα λειτουργεί ως εξής: αφού έχει διακρίνει τον συνολικό πληθυσμό της χώρας σε 11 τύπους νοικοκυριών (ζευγάρια, εργένηδες, οικογένειες με παιδιά κ.ά.) αντιστοιχίζοντας καθέναν από αυτούς σε ένα μέσο προσδοκώμενο ποσό δαπανών που απαιτούνται για διατροφή, ρουχισμό, ψυχαγωγία και άλλες ανάγκες για να αντεπεξέλθουν με βάση την περιοχή στην οποία κατοικούν, συγκρίνουν το ποσό αυτό με τις πραγματικές δαπάνες κάθε νοικοκυριού. Μια σοβαρή απόκλιση από το μέσο ποσό δαπάνης κάνει τις αρχές να υποψιάζονται πιθανή φοροδιαφυγή και να ξεκινήσουν πιθανή έρευνα.
Ωστόσο, το μέτρο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές του να το παραλληλίζουν με τις πρακτικές της αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. «Αυτό δεν είναι πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά παρακολούθηση του πώς ζούμε, τι ψωνίζουμε, τι φοράμε» έγραψε αρθρογράφος της Corriere della Sera.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟ ΜΠΕΡΣΑΝΙ - ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Επιχείρηση «καθαρά χέρια» πριν από τις κάλπες
Επιχείρηση «καθαρά χέρια» πριν από τις κάλπες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «καθαρά χέρια» στα κόμματα του Μπερλουσκόνι και του Μπερσάνι, που αφαιρούν από τα ψηφοδέλτιά τους στελέχη που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη ή έχουν διασυνδέσεις με τη μαφία.
Από το κόμμα του Καβαλιέρε, Λαός της Ελευθερίας, κόπηκε ο Νικόλα Κοζεντίνο, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε συνεργασία με την Καμόρα. Ο Καβαλιέρε έβγαλε τον Κοζεντίνο από το ψηφοδέλτιο της ευρύτερης περιοχής στη Νάπολι, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να εξασφαλίσει 30.000 ψήφους στην Καμπανία, μία από τις αμφίρροπες περιοχές της Ιταλίας στην οποία το κόμμα του Μπερλουσκόνι ελπίζει να πετύχει νίκη.
Αποκλείστηκε, επίσης, και ο πρώην στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, που έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίχθηκε από την Κόζα Νόστρα.
Αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει δικές του «εκκαθαρίσεις», εξαιρώντας από τις λίστες τέσσερις βουλευτές τους οποίους βαραίνουν σκάνδαλα. Ενας απ' αυτούς, ο Μιρέλο Κρισατόλι«πιάστηκε» από κάμερα να φιλάει ένα αφεντικό της μαφίας, ωστόσο, αργότερα απαλλάχθηκε από κατηγορίες για συνεργασία με τη μαφία.
Την προεκλογική περίοδο, ωστόσο, σκιάζει και το σκάνδαλο στην τράπεζα Mοnte dei Paschi di Siena (MPS), την παλαιότερη στον κόσμο και τρίτη σε μέγεθος ενεργητικού στη χώρα. Αποκαλύφθηκε «κρυφή» αγορά παραγώγων την οποία η νυν διοίκηση δεν ήξερε και φέρεται ότι έχει προκαλέσει στην τράπεζα ζημία τουλάχιστον 720 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η τράπεζα είχε αναγκαστεί πέρυσι να ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση 3,9 δισ. ευρώ από το κράτος, για να καλύψει μια «τρύπα» που προέκυψε από την κακή έκβαση των επενδύσεών της. Τώρα αναζητάει νέα βοήθεια, ύψους 4 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί και πολιτικές αντεγκλήσεις, καθώς μερίδα του Τύπου έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η MPS διατηρεί στενές σχέσεις με την κεντροαριστερή τοπική αυτοδιοίκηση.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63772201
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου