Η διαδικτυακή εκδοχή του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, Eurasia Group κατέταξε το Ρώσο ηγέτη επικεφαλής του καταλόγους με τους ανθρώπους, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Στον Βλαντίμιρ Πούτιν δόθηκε η δεύτερη θέση της κατάταξης, καθώς η Σύνταξη του περιοδικού αποφάσισε να μην τοποθετήσει στην πρώτη κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, ακολούθως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελά Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο συντάκτης της λίστας, ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group Ίαν Μπρέμερ είπε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας»:
- Η Eurasia Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων, που αποτιμά τους πολιτικούς κινδύνους. Απέστειλα σε όλους τους εμπειρογνώμονές μας, περίπου 150 άτομα, τη δική μου αντίληψη για την ικανότητα επιρροής και τους ζήτησα να συντάξουν έναν κατάλογο με τους δέκα ανθρώπους, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο κατά την άποψή τους. Με βάση τη δική τους κατάταξη συντάξαμε τη λίστα μας.
- Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για την ικανότητα επιρροής;
- Κατά τη γνώμη μου είναι η ατομική ικανότητα μιας προσωπικότητας να πραγματοποιεί αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την τύχη ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Μάλιστα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της ικανότητας επιρροής του ηγέτη στο εσωτερικό της χώρας του και εκτός των ορίων του κράτους του.
- Η ηγεμονία του Πούτιν δεν ήταν για εσάς μια έκπληξη;
- Απολύτως όχι! Αν λάβουμε υπ’ όψη τις εξουσίες του Πούτιν ως προσώπου, αυτές δεν είναι σημαντικές για την κλίμακα μιας τόσο τεράστιας χώρας όπως η Ρωσία, ειδικά αν τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες. Υπάρχουν πολυάριθμες μικρές χώρες-δικτατορίες, όπως το Τουρκμενιστάν ή η Βόρειος Κορέα, όπου στα χέρια του ηγέτη τους είναι συγκεντρωμένη η απόλυτη εξουσία! Όμως η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα, ένας σημαντικός οικονομικός παίκτης και μια ενεργειακή υπερδύναμη, η Ρωσία έχει έναν ισχυρό στρατό και όλα αυτά ελέγχονται από ένα άτομο! Από την άποψη της ικανότητας επιρροής, τη στιγμή αυτή ο Πούτιν είναι αντικειμενικά ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
- Δηλαδή, στη μελέτη δεν βασιστήκατε σε κανένα ανθρωπιστικό κριτήριο, αλλά μόνο στην ικανότητα υλοποίησης αλλαγών;
- Είμαι πολιτικός επιστήμονας και η εταιρεία μου ασχολείται με πολιτικές αναλύσεις. Αν με ρωτήσετε ποιον θεωρώ τον μεγαλύτερο ανθρωπιστή και φιλάνθρωπο, μάλλον θα κατονόμαζα τον Μπιλ Γκέιτς, τον Δαλάι Λάμα, φυσικά, αλλά όχι τον Πούτιν. Εάν μιλάμε για την ικανότητα επιρροής, εδώ θα πρέπει να αποδώσουμε τα δέοντα στον Πούτιν.
- Μετά τον Πούτιν ακολουθεί ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι. Μα είναι δυνατόν να έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον Ομπάμα;
- Εδώ διαμορφώθηκε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Στη λίστα μας και η Άνγκελα Μέρκελ κατατάσσεται πριν από τον Ομπάμα, επειδή, κατά τη γνώμη μου, οι προσπάθειες και οι ενέργειές της είναι πολύ πιο σημαντικές για την ΕΕ. Ο Ομπάμα είναι τώρα ο πρόεδρος της παγκόσμιας υπερδύναμης, αλλά η πολιτική της Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσο απρόβλεπτη και μη συνεννοημένη, που περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες επίδρασης του Ομπάμα, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Από την άποψη των πολιτικών αποφάσεων και των σοβαρών πολιτικών αλλαγών, η Μέρκελ και ο Μπερνάνκι έχουν κάνει πολύ περισσότερα σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι ο Ομπάμα.
- Ας επιστρέψουμε στην Μέρκελ. Όταν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, όλοι φοβούνταν ένα φαινόμενο ντόμινο. Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ κατόρθωσε να συγκρατήσει τις χώρες από την πτώση τους. Η ΕΚΤ πρότεινε σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο υποστήριξε πλήρως η Μέρκελ. Πιστεύετε ότι είναι δίκαιη η θέση της στην κατάταξη;
- Δεν έσωσε μόνο αυτές τις χώρες, το έπραξε αυτό υπό συνθήκες υποστήριξης ρεκόρ 7 70 % του γερμανικού πληθυσμού. Η Μέρκελ κάνει θαύματα. Έκανε άριστη δουλειά, όχι μόνο έσωσε την ευρωζώνη και την Ελλάδα, αλλά έκανε πολλά και για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης και όλα αυτά με την υποστήριξη του γερμανικού πληθυσμού. Η Μέρκελ είναι μια ευχάριστη εξαίρεση μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι δεν κατορθώνουν και πολύ καλά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης.
- Θα έρθει μια στιγμή όπου τα οικονομικά, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και τα προβλήματα της κατανάλωσης ενεργειακών πηγών θα καταστούν ιδιαιτέρως οξυμένα. Θα πρέπει να επιλυθούν από ολόκληρο τον κόσμο υπό συνθήκες αύξησης του πληθυσμού και της εκβιομηχάνισης. Υπάρχει επί του παρόντος ηγέτης, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τις παγκόσμιες προσπάθειες ή τουλάχιστον να κατευθύνει τις χώρες προς την οδό εξεύρεσης κοινών λύσεων;
- Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει τέτοιος ηγέτης. Πριν από την οικονομική κρίση οι ΗΠΑ έπαιζαν τον κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τώρα οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ηγετικό παγκοσμίως θεσμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν διαθέτει ηγεσία, αυτή υπάρχει, αλλά σε περιφερειακό και όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΤΟΥ Ντμίτρι Γκορνοστάεφ
ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_05/100160170/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου