Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλες Ευκαιρίες, Αλλά και Παγίδες Περιμένουν το Νέο Πρόεδρο της Κύπρου

Η Κύπρος καλείται την Κυριακή να ψηφίσει το νέο της πρόεδρο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σημαίνει πολλά για το μέλλον της χώρας, τόσο σε ότι αφορά το κυπριακό, όσο και αναφορικά με την ενέργεια και τους φυσικούς της πόρους. Το μεγάλο διακύβευμα είναι το αν θα μπορέσει και η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε στο παρελθόν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και συνέχισε σε μεγάλο βαθμό ο Χριστόφιας σε ότι αφορά την ΑΟΖ.
Πλέον, η Κύπρος γνωρίζει ότι τα οικόπεδά της περιέχουν φυσικό αέριο σε ικανές ποσότητες ώστε να καλύψουν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και να στηρίξουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Ιδίως αυτή η προοπτική, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον, διότι αν μιλάμε για μια συντηρητική εκτίμηση αποθεμάτων φυσικού αερίου, 50 τρις. κ.π., αυτά μεταφράζονται σε μια αξία περί τα 400 δις. ευρώ.
Η διαδικασία εκμετάλλευσης αυτού του πλούτου είναι επίπονη, αλλά η Κύπρος προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια δίχως καθυστερήσεις τις σωστές κινήσεις. Κατάφερε με τον τρόπο αυτό να έχει κλείσει σήμερα συμβόλαια με τέσσερις σημαντικές ξένες πετρελαϊκές ( ENITotalNobleKogas), τα οποία ήδη έχουν αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα άνω των 150 εκατ. δολαρίων.

Τώρα που τα πράγματα έχουν μπει σε ένα δρόμο, η δουλειά της επόμενης κυπριακής κυβέρνησης είναι σαφής: Οφείλει να συνδράμει τις εταιρείες για την ανάπτυξη των οικοπέδων, να καταλήξει σε ένα σαφές σχέδιο όσον αφορά την εξαγωγή του αερίου και να αποφύγει τις όποιες παγίδες μπορεί να στήσει η Άγκυρα ή άλλες δυνάμεις. Παράλληλα, οφείλει να καλλιεργήσει την στρατηγική σχέση με το Τελ Αβίβ, να παροτρύνει την Αθήνα για την προάσπιση του κοινού στρατηγικού χώρου στη Μεσόγειο και να διαπραγματευτεί έξυπνα με τους Ευρωπαίους σε ότι έχει σχέση με την οικονομία.
Επειδή τον τελευταίο καιρό οι ξένοι παροτρύνουν την Κύπρο να συνδέσει το φυσικό αέριο με το θέμα του δανεισμού, η νέα κυβέρνηση καλά θα κάνει να ξεκαθαρίσει ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές αερίου δεν θα ξεπληρώνουν τα χρέη και τα δάνεια, αλλά θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Επίσης, το ζήτημα του φυσικού αερίου επιχειρείται από την Τουρκία να συνδυαστεί και με το κυπριακό. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δηλώσει ότι τα έσοδα από το αέριο θα πρέπει να μοιράζονται και στις δύο πλευρές της νήσου. Ιδού λοιπόν ακόμη μια παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσει η νέα κυβέρνηση της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66925

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου