Η G20 είναι «αποφασισμένη» να λάβει «μέτρα» και «τις απαραίτητες συλλογικές δράσεις» για να αντιμετωπίσει τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου της G20 στη Μόσχα.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κύριων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίαζαν από χθες Παρασκευή, «περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης» που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
"Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα το πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (...) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ΟΟΣΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών (...) και υποστηρίζουμε την ανάλυση του ΟΟΣΑ υπέρ μιας πολυμερούς εφαρμογής σ' αυτό τον τομέα , προσθέτουν.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ' αυτή την πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%».
Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) ανέβαλαν σήμερα τα σχέδια να ορίσουν νέους στόχους για τη μείωση του χρέους σε μια ένδειξη ανησυχίας για την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει «συναλλαγματικός πόλεμος».
Οι επεκτατικές πολιτικές της Ιαπωνίας, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της ισοτιμίας του γεν, δεν επικρίνονται στην τελική ανακοίνωση που εκπονήθηκε στη Μόσχα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες και αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις που καλύπτουν μαζί το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.
Έπειτα από συνομιλίες που διήρκεσαν χθες ως αργά τη νύχτα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μια διατύπωση που είναι πιο κοντά απ' ό,τι αναμενόταν στην κοινή δήλωση η οποία εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη από την Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη και υποστηρίζει τον καθορισμό των ισοτιμιών από την αγορά.
Στην τελική ανακοίνωση περιλαμβάνεται μια δέσμευση της G20 να απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ενώ υπογραμμίζεται πως η νομισματική πολιτική θα έχει στόχο τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη.
Στο κείμενο περιέχεται επίσης μια δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, όμως δεν τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι.
Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους που συνήφθη το 2010 στο Τορόντο, εκπνέει φέτος, αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν να την παρατείνουν κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως περιμένει ότι συγκεκριμένοι στόχοι για το χρέος θα συμφωνηθούν κατά τη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου