Τις «δυσκολότερες» διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποίησε την περίοδο 2011-2012 η Ελλάδα με αποτέλεσμα να αναδειχτεί ... πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μεταξύ των κρατών – μελών του, επισημαίνει σε σχετική έκθεση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί, ωστόσο, ότι το μεταρρυθμιστικό έργο πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι:
1. Ενίσχυση του ανταγωνισμού. Δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης, θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις δραστηριότητες μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Φορολογική διοίκηση. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να μη σημειωθεί άλλη καθυστέρηση στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης με ταυτόχρονη και συνεχή προσπάθεια καταπολέμησης της της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
3. Εκπαιδευτικό σύστημα. Συστήνει αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού με μεγαλύτερη σύνδεση των ικανοτήτων του με τις εξελίξεις στην αγορά, παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας και περισσότερων ευθυνών στα σχολεία, αλλά και εισαγωγή ενός συστήματος που θα αξιολογεί σωστά τη δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια.
4. Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Ο οργανισμός προτείνει τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε προαπαιτούμενα απασχόλησης (το επίδομα ανεργίας να λειτουργεί ως "κουπόνι" απασχόλησης).
5. Δημόσια διοίκηση. Κατά τον ΟΟΣΑ θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο μεταξύ των υπηρεσιών εντός των υπουργείων, όσο και μεταξύ των υπουργείων. Παράλληλα, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112994709
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου