Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΗΠΑ: Οργισμένος ο Ομπάμα για το «όχι» στην τροπολογία για τα όπλα

«Ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την αρνητική ψήφο της Γερουσίας στη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διευρυνθούν οι έλεγχοι πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές.ΗΠΑ: Οργισμένος ο Ομπάμα για το «όχι» στην τροπολογία για τα όπλα
Η αρνητική ψήφος της Γερουσίας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με τη χρήση όπλων. 
Για την ψήφισή του το μέτρο αυτό χρειαζόταν 60 ψήφους, αλλά μόνον 54 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, ενώ 46 ψήφισαν κατά. Τέσσερις δημοκρατικοί ψήφισαν κατά του μέτρου αυτού.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε το αποκαλούμενο λόμπι των όπλων για «συνειδητά ψέματα» ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την ώρα της ομιλίας του είχε δεξιά και αριστερά του συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού άνδρα σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πολλοί από τους συγγενείς ήταν φανερά συγκινημένοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει πιο έντονα από ποτέ τη μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή μετά τη σφαγή των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Άλλες ψηφοφορίες για άλλες πιο μετριοπαθείς τροποποιήσεις προβλέπεται να διεξαχθούν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου