Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ενεργειακή συμφωνία-ορόσημο Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ


Το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψε μια συμφωνία-ορόσημο με την Τουρκία για την προμήθεια της χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα με γνώσης της υπόθεσης. 
Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο μήνα όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan συνάντησε τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani στην Άγκυρα, αναφέρουν στο πρακτορείο οι πηγές.

 Η κουρδική κυβέρνηση θα πουλήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο απευθείας στην Τουρκία σε μια συμφωνία η οποία προς το παρόν δεν περιλαμβάνει και την ιρακινή κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι το Ιράκ έχει προειδοποιήσει τους Κούρδους να μην υπογράψουν ξεχωριστές ενεργειακές συμφωνίες.

Η Τουρκία ενδεχομένως να αναλάβει επίσης το μερίδιο της κουρδικής κυβέρνησης σε παραχωρήσεις που διαχειρίζεται η Exxon Mobil Corp. στα σύνορα των κουρδικών περιοχών με το υπόλοιπο Ιράκ, δήλωσε μια από τις πηγές στο Bloomberg.

"Μεγάλης κλίμακας εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να αλλάξουν την οικονομική θέση του Κουρδιστάν", δήλωσε στο πρακτορείο ο Robin Mills, επικεφαλής σύμβουλος της Manaar Energy Consulting and Project Management με έδρα το Ντουμπάι. "Αν προχωρήσει η συμφωνία, θα είναι μια επιθετική κίνηση από την Τουρκία η οποία θα σημαίνει ότι διαρρηγνύονται οι σχέσεις με τη Βαγδάτη", προσθέτει.  

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Hussain al-Shahristani, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση του έχει ενημερώσει την Τουρκία πως δεν επιτρέπει πετρελαϊκές συμφωνίες χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης και η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου