Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το ΣτΕ Απέρριψε τις Προσφυγές Κατά των Μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Tο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση 29 κατοίκων της Χαλκιδικής, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας (δήμοι Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων - Ακάνθου και ήδη δήμου Αριστοτέλη). Επίσης εγκρίθηκε η απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων «Ολυμπιάδας» από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», που εκμεταλλεύεται τα επίμαχα μεταλλεία.

Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ της συνέχισης του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Χαλκιδικής.


Οι δικαστές απέρριψαν, ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και έκριναν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σύμφωνοι με τις συνταγματικές επιταγές, τη δασική και αρχαιολογική νομοθεσία, τη νομοθεσία για την προστασία των ρεμάτων (Λεκάνη Κοκκινόλακα), και επιπλέον με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της πανίδας και χλωρίδας και των οικότοπων, τη διαχείριση των αποβλήτων εξορυκτικών βιομηχανιών, κ.λπ.). 

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη μελέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μη ύπαρξη επιπτώσεων από τη ρύπανση που θα προκληθεί από τη λειτουργία του μεταλλείου, ενώ επισημαίνεται ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τις δημόσιες αρχές και το κοινό.

Ακόμη, σύμφωνα με τους δικαστές, τηρήθηκε η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία ως προς το κεφάλαιο της περιβαλλοντικής ευθύνης (πρόληψη μέτρων και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς) την οποία έχει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Εξάλλου, από την επίμαχη επένδυση, προσθέτει η δικαστική απόφαση, θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή και οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα 1.300 θέσεις απασχόλησης σε μια περιοχή με αυξημένη ανεργία (ανερχόταν στο 20% περίπου το 2010). Οι νέες αυτές θέσεις θα καλυφθούν κατά 90% από την τοπική κοινωνία, ενώ βραχυπρόθεσμα αναμένεται η προσέλκυση και άλλων δραστηριοτήτων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή. Οι δραστηριότητες αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας συμφώνησαν ότι είναι ορθή η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting), που επελέγη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με τον παράλληλο αποκλεισμό της χρήσης κυανίου ή ενώσεών του κατά τη λειτουργία της μεταλλουργίας.

Σύμφωνα πάντα με την επίμαχη μελέτη και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, το όλο έργο αναμένεται να επιφέρει «κατά την κρίση της διοίκησης, πολλαπλά οφέλη τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία, τα οποία (σσ. οφέλη) συνίστανται στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών και του συναλλαγματικού οφέλους, την αύξηση του ΑΕΠ μέσω της φορολογίας του φορέα και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση».

Κατά συνέπεια, συνεχίζει το ΣτΕ, «κατά την έκδοση της προσβαλλόμενης αποφάσεως ελήφθησαν υπ' όψιν η σπανιότης και η ανάγκη εξόρυξης των συγκεκριμένων μεταλλευμάτων, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του υφιστάμενου χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικό-ειδικό-περιφερειακό), αξιολογήθηκαν όλες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και προβλέπονται μέτρα για την αποτροπή ή τον μετριασμό τους, ενώ δόθηκε έμφαση:

α) στην αποκατάσταση της περιοχής από παλαιές μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και από την επίδικη μετά το πέρας της
β) στην παρακολούθηση της ορθής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και επιβολής πρόσθετων, αν κριθεί αναγκαίο, από ειδική επιτροπή στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και
γ) στην ανάληψη κοινωνικών δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πέραν της δέσμευσης πρόσληψης προσωπικού από τον τοπικό πληθυσμό».


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου