Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Άνοιξε τα χαρτιά της η Noble για το ΦΑ της Κύπρου

Τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη» με απευθείας αγωγό, σύνδεση του «Λεβιάθαν» με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στην Άπω Ανατολή, όπου μπορούν από την Κύπρο να προσφερθούν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.
 
Άνοιξε τα χαρτιά της η Noble για το ΦΑ της Κύπρου
Αυτή τη στρατηγική φαίνεται να προωθεί η Noble, με τα όσα ξεκάθαρα και αρκετά αναλυτικά, είπαν τρεις εκπρόσωποί της στο μεγαλύτερο παγκόσμια διεθνές φόρουμ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το «LNG 17», που διεξάγεται στο Τέξας από τις 16-19 Απριλίου.


 Στην παρουσία των ηγετών των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών -όπως των Gazprom, BP, Shell κτλ.- η παρουσίαση από πλευράς Noble επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης LNG στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έγινε από τους Gerald Peereboom, διευθυντή ανάπτυξης LNG της μητρικής Noble Energy, Gregory A. Beard, διευθυντή της Noble Energy Cyprus LNG Ltd -η Noble προχώρησε και σε ειδική εταιρεία στην Κύπρο για το LNG- και Hans Peter Doorneweert, εμπορικό διευθυντή Ανάπτυξης LNG της Noble Energy.

Το επτασέλιδο έγγραφο της παρουσίασής τους στο εν λόγω φόρουμ -που εξασφάλισε ο «Φ»- αποτελεί πιθανόν την πλέον λεπτομερή και αποκαλυπτική δημόσια παρουσίαση που έγινε μέχρι τώρα από την αμερικανική εταιρεία σε σχέση με τη δραστηριότητα και τους σχεδιασμούς της σε Κύπρο και Ισραήλ.

Η ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν θέματα δύσκολα για αποφάσεις, όπως το πώς να επιτευχθεί εξισορρόπηση των εγχώριων απαιτήσεων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων εξαγωγών.

Η Noble Energy, σύμφωνα με τους ιδίους, αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση: «Την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις χώρες υποδοχής (Κύπρος και Ισραήλ), για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ενεργειακής τους ασφάλειας, των οικονομικών, περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων».

Αναφερόμενοι λεπτομερώς στην Κύπρο, οι επικεφαλής της Noble για τα θέματα LNG, τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 Tcf στη γεώτρηση A-1 του Τεμαχίου 12 της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2011, αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG (τρένο) της τάξης των 5 MTPA».

Ακόμα κι αν το κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο είναι η τελευταία ανακάλυψη στη Λεβαντίνη, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης με πλεονεκτήματα μπροστά σε άλλους πιθανούς σχεδιασμούς, μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού τύχει επεξεργασίας, που όπως ξεκαθαρίζουν πρόκειται ουσιαστικά για καθαρό μεθάνιο.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ένθερμος υποστηρικτής του τερματικού. Ο χώρος κατασκευής του ανήκει ήδη στο κράτος. Και η μελέτη σκοπιμότητας της Technip (έγινε για λογαριασμό της Noble), δείχνει πως το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρία τρένα υγροποίησης των 5 MTPA με δύο κατ’ αρχήν δεξαμενές αποθήκευσης και μια προβλήτα που θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο αγκυροβόλια LNG.

Έχει επίσης προσδιοριστεί και μια εφικτή όδευση αγωγού από το τεμάχιο 12 προς το Βασιλικό. «Από τεχνικής άποψης το έργο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά», επισημαίνουν οι ειδικοί της Noble.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης - 

See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/141684/anoixe-ta-chartia-tis-i-noble-gia-to-fa-tis-kyprou#sthash.BfCvyrWV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου