Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η πρώτη φάση του Ψυχρού Χρηματοοικονομικού Πολέμου κατά της Γερμανίας. Οι Αμερικανοί ανεβάζουν υπογείως τα CDS στα γερμανικά ομόλογα και η Γερμανία δέχεται την πρώτη μίνι υποβάθμιση από τον Οίκο Egan Jones


O οίκος Egan-Jones Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α" από "A+" λόγω των προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της χώρας, της αύξησης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και εξαιτίας των συνεπειών που θα υποστεί ή ίδια λόγω της ύφεσης που μαστίζει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με τις οποίες συναλλάσσεται. Φαίνεται πως οι Γερμανοί πληρώνουν τώρα τις συνέπειες της λιτότητας και της ύφεσης που βιώνει η Ευρωζώνη εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας την οποία επιβάλλει η κυβέρνηση Μέρκελ.
Από το πρωί της Τετάρτης κυκλοφορούσαν φήμες περι υποβάθμισης της Γερμανίας, όμως το χτύπημα δεν ήρθε από κάποιον από τους 3 ισχυρούς οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch), αλλά από τον μικρό Egan-Jones που όμως θεωρείται από πολλούς ως προπομπός για επικείμενες υποβαθμίσεις.
Η αξιολόγηση έχει αρνητικές προοπτικές, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο οίκος να προχωρήσει και σε περαιτέρω υποβάθμιση.
"Παρόλο που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στην αμοιβαιοποίηση των χρεών μέσω των ευρωομολόγων, οι άλλες χώρες της ΕΚΤ θα ψηφίσουν υπέρ του μέτρου και άρα θα αυξηθεί η έκθεση της Γερμανίας στα χρέη των μελών της περιφέρειας", αναφέρει ο οίκος.
Παράλληλα, εκτιμά ότι το γερμανικό χρέος θα αυξηθεί στο 100% του ΑΕΠ από 80% που ήταν το 2011.
Οι αγορές χρήματος ήδη προεξοφλούν με τα εργαλεία τους, μέσω των swaps, αλλά και των συμβολαίων προστασίας - CDS - την εμφάνιση ενδεχόμενων τέτοιων προβλημάτων στην Ευρωζώνη, πολύ περiσσότερο, καθόσον καταλαβαίνουν ότι οι Γερμανοί εμμένουν σε μια συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας που έχει σαν μονομερή στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν απαντά στην ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις στην κρίση χρέους και στην έξοδο της Ευρωζώνης από την ύφεση.
Όπως διεφάνη χθες από τα στοιχεία σοκ για την πτώση των πωλήσεων στον κλάδο των αυτοκινήτων κατά 17% τον μήνα Μάρτιο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές.
Η εικόνα ανατρέπεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναμένεται να οδηγήσει σε γενικότερες εξελίξεις, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την ΕΚΤ, καθώς μάλιστα υπάρχει μπροστά και η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.


Πηγή: Η πρώτη φάση του Ψυχρού Χρηματοοικονομικού Πολέμου κατά της Γερμανίας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9207/i-proti-fasi-toy-psyhroy-hrimatooikonomikoy-polemoy-kata-tis-germanias#ixzz2Qo3PRTXm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου