Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (USAID


Η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει τα ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως έκανε με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Sergei Lavrov. 


«Αυτά τα ιδρύματα ενεργούν βάση διακρατικών συμφωνιών, καλά μελετημένων και αμοιβαία αποδεκτών, και βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της ισότητας», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη του στην Kommersant business daily, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.


Όταν ερωτήθηκε αν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, θα μπορούσαν να έχουν τη μοίρα της USAID, ο Lavrov δήλωσε: «Δεν βλέπω λόγους επέκτασης αυτής της κατάστασης σε άλλα πολιτιστικά κέντρα και χώρες. Οι Αμερικανοί δεν διαθέτουν παρόμοιους [οργανισμούς] με το Ινστιτούτο Goethe, το Ινστιτούτο Cervantes, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Alliance Francaise».

Η USAID, η οποία έχει χρηματοδοτήσει ρωσικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις, σταμάτησε επισήμως της δραστηριότητες της στη Ρωσία τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η αποστολή του ιδρύματος είχε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί έχουν χαρακτηρίσει μερικά από τα προγράμματα της USAID, όπως αυτά της χρηματοδότησης για την παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών και της χρηματοδότησης οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρίνουν το Κρεμλίνο – ως προσπάθειες υπονόμευσης της κυριαρχίας της Ρωσίας από μια ξένη χώρα. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το κλείσιμο των γραφείων της  USAID στη Ρωσία και λένε ότι οι μικροί περιφερειακοί ΜΚΟ θα υποφέρουν περισσότερο.

Η USAID, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, δραστηριοποιείται στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Σειρά από τα κοινωνικά της προγράμματα στοχεύουν σε θέματα όπως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι νέοι και πιέζουν σε ζητήματα δημόσια υγείας, όπως η φυματίωση και το HIV/AIDS. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει επίσης χρηματοδοτήσει πολιτικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν πικράνει Ρώσους αξιωματούχους. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι τα προγράμματα είχαν στόχο την παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Από την επανεκλογή του Putin στην προεδρία, η ρωσική κάτω βουλή, η Κρατική Δούμα, έχει δώσει το πράσινο φώς για αρκετούς νόμους για τους οποίους Ρώσοι κοινωνικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στο μετριασμό των διαφωνιών και προκαλούν φόβο στους πολίτες, οι οποίοι έχουν γίνει όλο και πιο ενεργοί τους τελευταίους μήνες.

Αυτοί οι νόμοι ποικίλλουν από μια σημαντική αύξηση προστίμων για διαμαρτυρία σε υποχρεωτική εγγραφή των εγχώριων ΜΚΟ ως «ξένων πρακτόρων» εάν λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό ή συμμετέχουν σε κάποια πολιτική δραστηριότητα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου