Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

EBA: Αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά περισσότερα από €200 δισ. οι τράπεζες


Να διατηρήσουν τα ισχυρά "μαξιλάρια" ρευστότητας θα καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), απογοητεύοντας πιθανότατα ορισμένες τράπεζες που ήθελαν να προβούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών ή να διανείμουν μεγάλα μερίσματα στους μετόχους τους στο άμεσο μέλλον.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η EBA αναφέρει πως οι τράπεζες θα χρειαστεί να συνεχίσουν να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τάξης του 9% για το ενεργητικό που σταθμίζεται βάσει κινδύνου (Risk-weighted assets). Η ισχύς της εν λόγω απαίτησης υπόκειται στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.


Πολλές τράπεζες έπρεπε να δημιουργήσουν προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα (capital buffer) για να συμμορφωθούν με έναν προσωρινό κανόνα της EBA που θεσπίστηκε για να προσφέρει ανακούφιση από την τραπεζική κρίση της Ευρώπης, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη της αγοράς. Ωστόσο ο νέος κανόνας της EBA σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τα "μαξιλάρια" για αρκετό καιρό στο μέλλον.

Στόχος της νέας κίνησης "είναι να διασφαλίσει πως οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε στρατηγική χρήση των κεφαλαίων που συσσώρευσαν τον τελευταίο χρόνο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν μη αναμενόμενες απώλειες και να πετύχουν μια ομαλή μετάβαση στους επικείμενους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες", σημειώνει η EBA.

Η τραπεζική αρχή αποφάσισε να εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες καθώς ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιείται από πέρυσι στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενίσχυσαν τους ιδίους πόρους τους με περισσότερα από 200 δισ. ευρώ. 

Συνολικά 27 τράπεζες που κλήθηκαν να ενισχύσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% πριν τα τέλη του Ιουνίου του 2012, αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά 116 δισ. ευρώ.

"Στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, τόσο η Cyprus Popular Bank όσο και η Τράπεζα Κύπρου δεν κατάφεραν να φτάσουν το στόχο του 9% στα βασικά ίδια κεφάλαια. Τον Ιούνιο του 2012, οι κυπριακές Αρχές ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν αίτημα στήριξης από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, μέσω των EFSF/ESM, καθώς και διεθνή στήριξη από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος βοήθειας", σημειώνει η EBA.

Ο Andrea Enria, πρόεδρος της EBA δήλωσε: "Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντικό πρόοδο στην ενίσχυση των κεφαλαιακών τους θέσεων αλλά και της ευρύτερης ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Με αυτή την ανακεφαλαιοποίηση και έναν αριθμό άλλων ΄ιαματικών΄ δράσεων, περισσότερα από 200 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα" Και πρόσθεσε: "Οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε καλύτερη θέση για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουν στο μονοπάτι που δημιουργεί το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η EBA θα ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν κεφαλαιακά σχέδια για να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση στις επικείμενες απαιτήσεις CRD IV/CRR". 

Το αρχικό δείγμα της κεφαλαιακής άσκησης περιλάμβανε 71 τράπεζες. Ωστόσο, οι 6 Ελληνικές τράπεζες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού καθώς η χώρα είναι σήμερα κάτω από ΕΕ / ΔΝΤ πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, τέσσερις τράπεζες (Oesterreichische Volksbank AG, Dexia, WestLB AG και Bankia) από το αρχικό δείγμα είναι υπό σημαντική αναδιάρθρωση και παρακολουθούνται χωριστά. Ως εκ τούτου, η τελική εκτίμηση που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται σε 61 τράπεζες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου