Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σύνοδος των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο Σαράγεβο


Οι μηχανισμοί περιφερειακής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEDM) που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σαράγεβο.

Στόχος της συνάντησης που οργανώνει το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είναι ο συντονισμός των περιφερειακών πρωτοβουλιών της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.


Ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μοχάμεντ Ιμπραχίμοβιτς τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση του βαθμού κατανόησης και της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας στην Νοτιανατολική Ευρώπη με στόχο την ενδυνάμωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Η Συνεργασία Υπουργείων Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) σχεδιάστηκε για να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο κ. Ιμπραχίμοβιτς και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη να συζητήσουν και την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (MAP) για τη Βοσνία.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου, στην οποία λαμβάνουν μέρος υπουργοί και εκπρόσωποι υπουργείων Άμυνας των χωρών της περιοχής και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, θα κηρύξει ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Η Συνεργασία Υπουργείων Άμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Defence Ministerial/ SEDM) συγκροτήθηκε το 1996 στα Τίρανα μετά από πρόταση των ΗΠΑ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής και των ΗΠΑ στο πεδίο της άμυνας.
Στόχος της SEDM είναι η περιφερειακή συνεργασία για την εδραίωση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέλη της SEDM είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία και με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχουν η Γεωργία και η Μολδαβία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου