Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αναπόφευκτη νέα βοήθεια ή δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα, λένε WSJ-Reuters


Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ή μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, συμπεραίνουν σε άρθρα τους η εφημερίδα Wall Street Journal και το πρακτορείο Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013.


«Καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει η παραμικρή διάθεση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μια ακόμη οικονομική διάσωση ή αναδιάρθρωση χρέους φαίνεται αναπόφευκτη», είναι το πρώτο συμπέρασμα στο σημερινό κύριο άρθρο της WSJ.


Η εφημερίδα εκτιμάει ότι η παραπάνω εξέλιξη είναι άσχετη από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να συμφωνηθούν τα υπολειπόμενα 2 δισ. ευρώ σε μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παραθέτοντας τις προβλέψεις για έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης το 2013 και την εκτόξευση της ανεργίας των νέων στο 55%, η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει με ρυθμό τόσο γρήγορο ώστε η Ευρώπη να μην μπορεί να τον ανακόψει.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που διακρίνει η WSJ στις προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, δηλαδή η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της και θα χρειάζεται χρήματα μόνο για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων.
«Εφόσον επιτευχθεί, αυτό θα αποτελέσει ορόσημο στην προσπάθεια της Ελλάδας να φτάσει στη δημοσιονομική λύτρωση και θα χαιρετιστεί από τις Βρυξέλλες ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερη δύναμη, αν η Αθήνα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το μερίδιο του χρέους που κατέχουν οι εταίροι της.

Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ισχυρίζονται ότι δεν θα ανεχτούν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ίσως αποδειχτεί ακαταμάχητη για την Αθήνα εφόσον η έξοδος από το ευρώ εξακολουθεί να μην εξετάζεται επίσημα», καταλήγει το άρθρο στη WALL Street Journal.

Σε παρεμφερή συμπεράσματα καταλήγει και ο αρθρογράφος του Reuters, ο οποίος παρατηρεί ότι «κάθε μέτρο που λαμβάνει η Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα οικονομικά της φαίνεται να καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου μακροπρόθεσμα, ιδίως όσον αφορά το δημόσιο χρέος».

Το βασικό συμπέρασμα στην ανάλυση του Reuters είναι ότι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι προέβλεπε ακόμη και το πλέον δυσοίωνο μακροοικονομικό σενάριο που κατήρτισε η τρόικα πριν από έξι μήνες.

Η τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 όπως προβλέπει το δεύτερο ελληνικό Μνημόνιο, αναφέρεται στο άρθρο.

«Αυτό καθιστά όλο και πιθανότερο το γεγονός ότι θα απαιτηθεί ακόμη μια αναδιάρθρωση χρέους προκειμένου να καταστεί ξανά φερέγγυο το ελληνικό χρέος. Αυτή τη φορά θα είναι ο επίσημος τομέας- κυρίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι τους- ο οποίος θα πρέπει να υποστεί το πλήγμα αντί ο ιδιωτικός τομέας», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όμως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τη Γερμανίδα καγκελάριο, εξηγεί ο αρθρογράφος παραθέτοντας την άποψη διπλωματών ότι η κ. Μέρκελ επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη πριν τις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Η εικόνα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα χρειάζεται μια ακόμη αναδιάρθρωση χρέους, όμως κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί ακόμη εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης που εξακολουθεί να υφίσταται», εξηγεί στο Reuters ανώνυμος Ευρωπαίος οικονομικός σύμβουλος ο οποίος εμπλέκεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει όταν η τρόικα παραδώσει την έκθεση της, η οποία αρχικά αναμενόταν το Σεπτέμβριο αλλά τώρα δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα. Όταν τελικά δημοσιευτεί η έκθεση, η τρόικα είτε θα πρέπει να αποδεχτεί το δύσκολο συμπέρασμα και να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας, είτε θα προσπαθήσει να εξωραΐσει την κατάσταση και να παρουσιάσει διάφορα σενάρια.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και διπλωμάτες που παρακολουθούν την κατάσταση περιμένουν ότι θα γίνει το δεύτερο, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος μέχρι να προκύψει η πραγματική εικόνα και να καταστεί αναγκαία μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους», καταλήγει η ανάλυση στο Reuters.

Κώστας Καρκαγιάννης

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/10/2012_464304

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου