Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Έκκληση Λαγκάρντ προς Κίνα και Ιαπωνία να «επικεντρωθούν στην οικονομία»


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ιαπωνία και την Κίνα να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παρά στις εδαφικές διαφορές τους, σε συνέντευξή της στον ιαπωνικό Τύπο.


"Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι δύο πολύ μεγάλες οικονομίες που η προσοχή τους δεν πρέπει να αποσπάται από την οικονομία λόγω εδαφικών διαφορών, εξήγησε η Λαγκάρντ σύμφωνα με δηλώσεις της που μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.


Αντιστοίχως δεύτερη και τρίτη οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως, η Κίνα και η Ιαπωνία ερίζουν για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, το οποίο διεκδικεί το Πεκίνο αλλά την κυριαρχία του έχει το Τόκιο.

"Η παρούσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας χρειάζεται την πλήρη δέσμευση της Ιαπωνίας και της Κίνας», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει μια «κάποιου βαθμού ανοχή».

Η Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Τόκιο την προσεχή εβδομάδα για τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Ο πιο διακαής μου στόχος είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Τόκιο με αποφασιστικότητα να βοηθήσουν η μια την άλλη και να δράσουν από κοινού για να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει ανάκαμψη».

Κινεζικές τράπεζες ωστόσο ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στις συναντήσεις που διοργανώνονται στο περιθώριο των συνελεύσεων αυτών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Τα περισσότερα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα μετείχαν, δεν εξήγησαν την απόφασή τους, αλλά αξιωματούχος είπε ότι αυτή οφείλεται στη σινο-ιαπωνική διπλωματική κρίση.

"Είναι σαφές ότι η αιτία είναι οι σινο-κινεζικές σχέσεις», δήλωσε αξιωματούχος της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας στο Dow Jones.

Οι δύο σύνοδοι του ΔΝΤ και της ΠΤ αποτελούν μαζί με τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο των εργασιών τους, τη μεγάλη ετήσια συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα, οικονομολόγων και τραπεζιτών.

Η εδαφική διαφορά για τα νησιά Σενκάκου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που οι Κινέζοι ονομάζουν Ντιαογιού, έχει ήδη επιφέρει συνέπειες.

Ιαπωνικές εταιρίες κυρίως στον τομέα του αυτοκινήτου είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές εξάλλου επέβαλαν αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα που φθάνουν στα κινεζικά λιμάνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ας της κλείσει κάποιος το στόμα… Μήπως προσδοκά να ψαρέψει νέους πελάτες, η ανίδεη από οικονομικά και «μέτρια» δικηγόρος του Παρισιού; Έτσι την χαρακτήριζαν γαλλικοί κύκλοι όταν ανέλαβε το υπουργικό της αξίωμα στην τότε κυβέρνηση Σαρκοζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή