Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πορτογαλία: «Αγόρασε χρόνο» με ανταλλαγή ομολόγων, πριν τα μέτρα λιτότητας


Η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Σεπτέμβριο του 2013, με νέα, πληρωτέα τον Οκτώβριο του 2015, παίρνοντας μια «ανάσα» στον διακανονισμό του δημόσιου χρέους.


Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκτίμησε ότι δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο συνθήκες ταχύτερης επανόδου της Λισαβόνας στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού.


Με την ανταλλαγή ομολόγων αυτή, συρρικνώθηκε το χρέος που η Πορτογαλία έπρεπε να αποπληρώσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013, αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στη Λισαβόνα. Πάντως δεν κατορθώθηκε να ανταλλαγεί ένα ποσοστό ανώτερο του 40% των πορτογαλικών ομολόγων που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2013, κατά τις ίδιες πηγές.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση σχεδόν 9%, ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού.

Η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε να αποσύρει έπειτα από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, την 15η Σεπτεμβρίου, η απότομη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων. Ωστόσο, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ επρόκειτο να ανακοινώσει ισοδύναμα ή μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας.

Κατά τον πορτογαλικό Τύπο, σχεδιάζεται μεγάλη αύξηση στο φόρο εισοδήματος. Για τους τεχνικούς όρους της αύξησης έχει υπάρξει διαβούλευση με την Τρόικα.

Η οικονομία της Πορτογαλίας πλήττεται από ύφεση, ενώ οι άνεργοι ανέρχονται στο 15% του εργατικού δυναμικού της Πορτογαλίας.

Ο πορτογαλικός Τύπος καλεί τους δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τους όρους του μνημονίου της.

Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, σήμερα παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λισαβόνα και το Πόρτο εξαιτίας απεργιακής κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κοέλιου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη στο κοινοβούλιο με δύο ψήφους δυσπιστίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου