Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Λαβρόφ: Δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις ΗΠΑ


Ο «επαναπροσδιορισμός» των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, διαμηνύει ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.


Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους γιατί ο «επαναπροσδιορισμός» τους δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε έκκληση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δύο χωρών πριν αναλάβει καθήκοντα το 2008, αλλά οι σχέσεις τους είναι τεταμένες εξαιτίας των διαφωνιών τους σε ζητήματα όπως η πυραυλική άμυνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία.

"Αν μιλάμε για τον 'επαναπροσδιορισμό', είναι σαφές ότι χρησιμοποιώντας ορολογία υπολογιστών, (αυτός) δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Διαφορετικά δεν θα ήταν 'επαναπροσδιορισμός' αλλά αποτυχία του προγράμματος», δήλωσε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kommersant.

"Αντί να παραμείνουμε στο στάδιο αυτό, πρέπει να σκεφτούμε για το πως θα εξελίξουμε τις σχέσεις μας. Ή, για να χρησιμοποιήσουμε πάλι ορολογία ειδικών στους υπολογιστές, πρέπει να αναβαθμίσουμε το λογισμικό».

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των δεσμών ανάμεσα στους πρώην εχθρούς επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, αλλά ότι ορισμένες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ κατηγορεί τον Ομπάμα ότι υπήρξε επιεικής απέναντι στη Μόσχα κατά την τετραετή θητεία του και περιγράφει τη Ρωσία ως τον «υπ' αριθμόν ένα γεωπολιτικό εχθρό» των ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες ανατροπής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «υποκίνηση σε εμφύλιο πόλεμο» που θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου