Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, το θρίλερ για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων - Τι συζήτησαν Στουρνάρας - τρόικα στη σημερινή, εκτός ατζέντας, συνάντηση - Ύφεση 5% το 2013 "βλέπει" η τρόικα


(upd3) "Προσπαθούμε να πετύχουμε συμβιβασμό με την τρόικα ενόψει του Eurogroup, καθώς υπάρχουν διαφωνίες" δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με την τρόικα ο Υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια στιγμή, παράταση μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogoup παίρνουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών "οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Θα υπάρξουν νέες συναντήσεις τη Δευτέρα. Στις 8 Οκτωβρίου θα ξέρουμε που βρισκόμαστε". Κυβερνητικές πηγές, στο μεταξύ, μεταφέρουν ότι η Τρόικα εκτιμά ύφεση της τάξεως του 5% για την ελληνική οικονομία το 2013.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. H ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δει που βρίσκεται στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
H ελληνική κυβέρνηση δουλεύει με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου.
Aύριο, διαμηνύουν, θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα.
Στο επίκεντρο της  συνάντησης Στουρνάρα - τρόικα βρέθηκαν τα μέτρα των 2 δισ. ευρώ που η Τρόικα αμφισβητεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την ώρα της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής, γεγονός που αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Κληθείς χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να δώσει απάντηση στο αν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας "θα δούμε".
Τη δήλωση αυτή, που συνάδει με τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ, την έκανε ο κ. Στουρνάρας το βράδυ της Τρίτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Το Ταμείο - σε σημερινές του εκτιμήσεις - φέρεται να χαρακτηρίζει απίθανη την ψήφιση των νέων μέτρων πριν τη διεξαγωγή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση της τάξης του 4,5% για την ελληνική οικονομία το 2013.
Να σημειωθεί πως η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερο δυσοίωνη σε σχέση με τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ύφεση το 2013 εκτιμάται στο 3,8%.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου