Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«Πορεία για τη δικαιοσύνη» προς το Ν. Δελχί από 35.000 φτωχούς ακτήμονες


Τουλάχιστον 35.000 φτωχοί ακτήμονες άρχισαν σήμερα μια «πορεία για τη δικαιοσύνη» από την πόλη Γκουαλιόρ της κεντρικής Ινδίας προς το Νέο Δελχί για να ζητήσουν δικαίωμα σε γη και να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες της ζωής τους στο περιθώριο της οικονομικής ανάπτυξης, έγινε γνωστό από ακτιβιστές και τα μέσα ενημέρωσης.


"Ελπίζουμε να φτάσουμε στο Δελχί στις 29 Οκτωβρίου και θα περάσουμε από τα κρατίδια Μάντια Πραντές, Ουτάρ Πραντές, Ρατζαστάν και Χαριάνα για να προσελκύσουμε την προσοχή στην υπόθεσή μας», δήλωσε ο Ανίς Κουμάρ, ακτιβιστής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Έκτα Παρισάντ, που οργάνωσε την πορεία.


Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι από αγροτικές κοινότητες και ανάμεσά τους υπάρχουν μέλη φυλών από την Ορίσα, τα εδαφικά δικαιώματα των οποίων καταπατώνται από τη δράση των μεταλλευτικών εταιριών, καθώς και ψαράδες από το νότο.

Ζητούν μια νέα εθνική πολιτική έγγειας μεταρρύθμισης και ειδικά διοικητικά δικαστήρια για να ασχολούνται με τα εδαφικά δικαιώματα, δήλωσε ο Κουμάρ.

"Δόθηκαν πολλές υποσχέσεις έπειτα από μια παρόμοια πορεία 28 ημερών το 2007. Καμιά δεν τηρήθηκε», δήλωσε ο Κουμάρ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τζαϊράμ Ραμές συναντήθηκε χθες Τρίτη με τους διαδηλωτές στο Γκουαλιόρ, περίπου 320 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τους ζήτησε να ματαιώσουν την πορεία και υποσχέθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους.

"Προσπαθήσαμε ήδη να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας στο Ταμίλ Ναντού», είπε μια 22χρονη γυναίκα, η Νταναλακσμί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hindu».

"Οι αξιωματούχοι λένε, 'πρέπει να πάρετε εντολή από πάνω'. Έτσι πηγαίνουμε στο Δελχί για να πάρουμε μια διαταγή από πάνω», δήλωσε.

"Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε την πίεση στην κυβέρνηση», δήλωσε ο ιδρυτής της Έκτα Παρισάντ, ο Π.Β. Ρατζαγκοπάλ.

Η πορεία αναμένεται ότι θα καλύπτει κάθε μέρα 15 ως 20 χλμ., δήλωσαν οι οργανωτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου